Számos vizsgálat után osztották ki a legjobbaknak járó díjakat
Fotó: Shutterstock

Itt a lista: Ezek az év legjobb magyar mézei

Idén is több kategóriában díjazták az év legjobb magyar mézeit. Számos szempont alapján értékelték a termékeket, amelyeknek például laboratóriumi vizsgálatokon is át kellett esniük. Végül abszolút győztest is hirdettek. Soroljuk a kategóriagyőzteseket!


Kiválasztották 2023 legkiválóbb magyar mézeit

A gyékényesi Pálfy-Oszkó Méhészet nyári virágméze lett az év legjobb magyar méze a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon. Egyúttal első helyezést ért el a vegyesvirágmézek között is.

Árgyelán János versenyigazgató elmondta, a legjobb akácmézet Ballér Róbert készítette Somogyjádon. A legkiemelkedőbb repceméz a pécsváradi Tojzán Zoltán nevéhez fűződik. Fajtaméz kategóriában a kaposmérői Hanzel Róbert hársméze diadalmaskodott. Az „egyéb fajtamézek” között a szolnoki Gujka László ámor méze lett az első helyezett. A nádudvari Ludman Anita napraforgóméze is kategóriagyőztes, akárcsak a kiskőrösi Szomor Balázs propoliszos krémméze a „különleges mézek” között. A különdíjat pedig a harkányi Farkas Róbert mézalapú pillecukra kapta.

A versenyre 398 mintát küldtek be a hazai méhészek az idén. Az első körös zsűrizésből 48 jutott tovább. Azokat laboratóriumban is megvizsgálták. Ott a termékek víz-, pollen-, glükóz- és fruktóz-, valamint az úgynevezett HMF-tartalmát elemezték (ez utóbbi utal arra, hogy melegítették, esetleg főzték-e a mézet).

Ezt követően öt szakemberből álló zsűri második körben is értékelte a mézeket. Itt olyan értékelési szempontokat figyeltek, mint a tisztaság, a víztartalom, a jellemző szín, a méz fajta szerinti illat jellege, az íz tisztasága, a csomagolás, valamint a harmónia, az összbenyomás, így alakult ki a végső sorrend

- idézi Árgyelán Jánost az MTI.

A világ legjobb élelmiszerei között két magyar méz

Egyébként a tavalyi sikerei után az idén ismét duplázott a Virágbéke Méz Manufaktúra a világ egyik legrangosabb gasztronómiai versenyén, a Great Taste Awards-on. Azonban amíg 2022-ben a ritkaságnak számító gesztenyemézükkel és a Hortobágyi BIO vadvirágmézükkel nyerték meg a zsűrit, idén a hársmézük kapott két csillagot, valamint a málnavirágmézük érdemelt ki egyet.

A Virágbéke hársméze a virágos zamatával desszertméznek számít. Gyulladáscsökkentő és nyugtató hatásáról is ismert fajtaméz.

Ez a méz gyönyörű sárga és vonzó viszkozitású. Mesés illata van és összetett, karakteres íze. Játszik a szájban és hosszan elidőzik. Íze enyhén változik, és minden egyes ízleléssel további érdekes dimenziókat nyújt. Fantasztikus ízű

- idéztük a zsűri értékelését korábban.

A Virágbéke málnavirágméze is fajtaméz. A málnabokrok virágairól gyűjtött méz például azért is ritka, mert nem minden évben termelhető. Különleges színéről és összetéveszthetetlen zamatáról ismerhető fel. Leginkább önmagában, desszertmézként ajánlott fogyasztani.

Az ízek hívogatóan bőségesek és érdekesek, némi intenzitással a szájban, hosszú és fényűző lecsengéssel. A zsűritagok élvezték ezt az új ízérzetet, és számos kulináris lehetőséget látnak benne, de finom lehet pirítósra kenve vagy görög joghurtra csepegtetve is

- jegyezte meg a zsűri.

Egyébként a Virágbéke mézei mellett egy magyar gint is díjazott a zsűri.

Ne hagyd ki!