Jócskán esett a méz ára is
Fotó: Shutterstock

Hordókban áll, alig fogy a magyar méz

Jelentős készletek maradtak meg a tavalyi mézből Magyarországon. Mérsékelt a kereslet a mézpiacon, még az akácmézre is minimális az igény. Kevés kivételtől eltekintve, jellemzően nem vásároltak a hazai mézkereskedők tavaly a magyar termelőktől.


Olcsóbb lett a magyar méz

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége szerint jelenleg nagyjából 22 ezer méhész körülbelül 1,2 millió méhcsaládot gondoz, és 26 ezer tonna mézet állít elő évente hazánkban. A mézet leginkább hordóban értékesítik, egy kisebb rész kerül palackozva közvetlenül a fogyasztókhoz.

Megjegyzik, a rendszerváltás óta számos nagyobb méhészet alakult hazánkban, ahol 150-1500 méhcsaládot gondoznak. Azonban a gazdasági és a környezeti tényezők az elmúlt hét évben romlani kezdtek, így egyre nehezebb az ilyen vállalkozások fenntartása.

Kilónként 2200-2400 forint környékén alakult az akácméz felvásárlási ára 2021-ben. A vegyesméz árszintje 1200-1400 forint volt. 2022 közepes évnek számított a megtermelt méz mennyisége alapján, viszont az akácméz volumene és minősége igen kedvező volt. A magas infláció miatt a méhészek arra számítottak, hogy a méz felvásárlási ára emelkedni fog. Az azonban nem növekedett, sőt, visszaesett. Az akácméz nagybani felvásárlási ára jelenleg 1600-1700 forint, a vegyesmézé pedig 1100-1200.

​Gondban a méhészek, nem fogy a magyar méz

Úgy tűnik, mérsékelt kereslet mutatkozott a vegyes mézekre és minimális az akácmézre. A Szövetség szerint a kereskedelmi láncok árképzési módszere olyan magasra növelte az utóbbi árát a boltokban, hogy az átlépi a vevők lélektani határát. Az Európai Unió pedig az ukrajnai háború miatt eltörölte a védővámot az Ukrajnából érkező mézről. Emiatt az ukránt, vagy az Odesszán át jövő távol-keleti mézet vásárolják az európai palackozó üzemek.

Hamarosan kezdődik az új méhészeti szezon, azonban a magyar méhészek többségénél az előző évben megtermelt méz jelentős része hordókban áll. Az áprilisban induló pergetésekhez emiatt tárolókat kell vásárolniuk, hogy a kipergetett mézet el tudják helyezni.

Mindent elönt az ukrán méz

A harcok kitörése előtt 5 ezer tonna méz érkezhetett vám nélkül az EU-ba, efölött 17,3 százalékos vám terhelte a tételeket. Az unió döntése értelmében ma korlátlan mennyiségben érkezhet vám nélkül Ukrajnából a méz. Az ukrán méhészek pörgetés után azonnal nyomott áron értékesítették a mézüket, és azok vették meg tőlük, ahová a magyar méhészek is szerették volna értékesíteni a termékeiket

- nyilatkozta Nagy István agrárminiszter februárban.

Hozzátette, miután az ukrán méz levitte a nemzetközi piacokon a méztermékek árát, novembertől gyakorlatilag áll a mézfelvásárlás Magyarországon. Miután az üzletek polcairól sem fogy a magyar méz, a méhészek egyre inkább közvetlen értékesítéssel próbálkoznak a fogyasztóknál.


The Conversation

Ne hagyd ki!