Hatalmas érték a földbirtok
Fotó: Shutterstock

Ők Amerika legnagyobb "földesurai"

156 ezer hektár birtokra volt szükség ahhoz tavaly az Egyesült Államokban, hogy valaki felkerüljön a legnagyobb amerikai földbirtokosok százas listájára.


15 éve tartják számon a legnagyobb földbirtokosokat

Több százezer hektárral bővítették tavaly is a birtokaik méretét Amerika legjelentősebb „földesurai”. A Land Report magazin 15 éve tartja számon az USA legnagyobb földterületeivel rendelkező gazdáit, erdőbirtokosait és egyéb vállalkozóit, valamint a földjeik méretének változását – írja az agriculture.com.

2007-ben még a Burt's Bees alapítója, Roxanne Quimby 75 ezer hektár kitevő Maine-i erdőterületeivel befért a top100-ba. 2021-ben azonban már 156 ezer hektár volt a legkisebb földterület a listán. Megjegyzendő, hogy a bérelt földeket nem veszi számításba a magazin.

Ők a legnagyobb földbirtokosok

  1. A 2021-es lista első helyén a kaliforniai Emmerson család áll. A Sierra Pacific Industries (SPI) tulajdonosai 2,33 millió hektár földterületet birtokolnak.
  2. A második helyet a Liberty Media elnöke, John Malone szerezte meg 2,2 millió hektárral. Birtokainak többsége az ország nyugati államaiban található, azonban van némi területe északkeleten, Timberland-ben is.
  3. A washingtoni Reed család végzett a 3. helyen, 2,1 millió hektárral.
  4. A CNN alapítója, Ted Turner került a 4. helyre 2 millió hektárral.
  5. A Los Angeles Rams tulajdonosa, Stan Kroenke lett az 5. 1,6 millió hektárral.

+1 fő: Bill Gates is helyet kapott a felsorolásban. A Microsoft társalapítója lett Amerika legnagyobb mezőgazdasági földterületének a tulajdonosa. A dollármilliárdos 269 ezer hektár termőfölddel rendelkezik.

Ismerős nevek a magyar listán

Korábban ebben a cikkünkben említést tettünk néhány rendkívül nagy magyar földterülettel rendelkező hazai vállalkozóról is. Az erre vonatkozó statisztikák azonban még 2020-ra vonatkoznak. Az Európai Uniós földalapú támogatásainak az adataiból látszik, hogy a leggazdagabb emberek listáján szereplők közül többen is érdeklődnek az agrárium iránt. Köztük van a leggazdagabb magyar Mészáros Lőrinc és a jelentős mezőgazdasági és élelmiszeripari érdekeltségekkel rendelkező Csányi Sándor OTP-vezér is. A tehetős üzletemberek érdeklődését magyarázhatja, hogy a termőföld biztos befektetés, ára ugyanis évről évre emelkedik.

Ne hagyd ki!