Egyre keresettebb élelmiszer
Fotó: Shutterstock

Népszerű növény, a klímaváltozás nyertese is lehet

Amellett, hogy egyre népszerűbb élelmiszer a quinoa, a szakértők úgy látják, akár a klímaváltozás nyertese is lehet. Nem csoda, hogy több európai országban is folyamatosan növekszik a vetésterületeinek a mérete.


Nagy jövő várhat a quinoára Európában

Régtől ismertek a quinoa különleges értékei, azonban a termesztése továbbra is elhanyagolható Európában, bár az importja folyamatosan növekszik. Az EU-ba behozott mennyisége mára az évi 20 ezer tonnát is meghaladta.

A quinoát 4 ezer éve termesztik az Andokban. A magas tápértéke miatt is világszerte népszerű, és jól alkalmazkodik a klímaváltozás okozta kihívásokhoz. Különösen értékes tulajdonságai közé tartozik az időjárási és talajadottságokkal szembeni igénytelensége, alacsony termelési költsége, valamint a szárazság- és hőtűrőképessége.

Az Agroinform megjegyzi, mindezek miatt az Európai Unió több országában is folyamatosan növekszik a vetésterületeinek a mérete. Például Görögországban, Athén és Szaloniki környékén is nagyobb területen kísérleteznek a növénnyel.

Egészséges bulgurköret a Közel-Keletről

Azonban nemcsak a quinoának lehet nagyobb jövője a nemzetközi gasztronómiában. A bulgur - tulajdonképpen tört búza - a közel-keleti konyha kedvelt körete. Az éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, szárítják, majd durvára összetörik. Az előzetes párolás miatt alig kell főzni, elég csak vízzel leforrázni. Rostokban gazdag, hiszen egy csésze bulgur a szevezet napi rostszükségletének 25 százalékát fedezheti.

A nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló bulgurt köretként fogyasztják, az apróra tört, búzadarához hasonlító pedig saláták, főtt ételek és fasírtok alapanyaga.

A bulgur vitaminokban gazdag, különösen a B-csoportba tartozókban. Ezek segítenek az elfogyasztott ételt energiává alakítani. Mangánt, szelént, magnéziumot, vasat és foszfort is tartalmaz. A vas segít a vérszegénység kezelésében, a magnézium pedig kedvező hatással van a vérnyomásra. Emellett a fogyasztása megelőz számos keringési betegséget, csökkenti a gyulladást és szabályozza a koleszterinszintet. Ezenkívül pozitív hatással lehet a szívünkre is, és segíthet fogyási célok elérésében. Azonban glutént tartalmaz, hiszen búzából készül.


Ne hagyd ki!