Főétel mellé köretként a leggyakrabban rizst és burgonyát fogyasztanak Magyarországon. Azonban más lehetőségek is vannak, és néhány ősi köret egészségesebb is lehet, mint az említett kettő. A régi eledelek közül néhány megállja a helyét napjainkban is.
Egészséges bulgurköret a Közel-Keletről
A bulgur - tulajdonképpen tört búza - a közel-keleti konyha kedvelt körete. Az éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, szárítják, majd durvára összetörik. Az előzetes párolás miatt alig kell főzni, elég csak vízzel leforrázni. Rostokban gazdag, hiszen egy csésze bulgur a szevezet napi rostszükségletének 25 százalékát fedezheti.
A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, hogy a nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló bulgurt köretként fogyasztják, az apróra tört, búzadarához hasonlító pedig saláták, főtt ételek és fasírtok alapanyaga.
A bulgur vitaminokban gazdag, különösen a B-csoportba tartozókban. Ezek segítenek az elfogyasztott ételt energiává alakítani. Mangánt, szelént, magnéziumot, vasat és foszfort is tartalmaz. A vas segít a vérszegénység kezelésében, a magnézium pedig kedvező hatással van a vérnyomásra. Emellett a fogyasztása megelőz számos keringési betegséget, csökkenti a gyulladást és szabályozza a koleszterinszintet. Ezenkívül pozitív hatással lehet a szívünkre is, és segíthet fogyási célok elérésében. Azonban glutént tartalmaz, hiszen búzából készül.
Puliszka: erősíti a szívet és csökkenti a stresszt
A magyar gasztronómiában az 1600-as években bizonyítottan jelen volt a puliszka. Eredetileg hajdinából készítették, viszont manapság a kukoricaliszt vagy kukoricadara az alapja. Amíg hazánkban az előző évtizedekben visszaszorult a fogyasztása, Erdélyben továbbra is népszerű fogás.
Puliszka készítésekor a kukoricalisztet sós vízben vagy tejben megfőzik. A víz vagy a tej mennyiségétől függ, hogy az étel végül kemény, félkemény vagy híg lesz. Fogyasztják ebédkor köretként főételekhez, vagy egyes vidékeken például cukorral, fahéjjal vagy lekvárral reggelire vagy vacsorára. Az alacsony kalóriatartalmú étel az olasz gasztronómiában polentaként ismert.
A puliszka fogyasztása kedvező hatással lehet az egészségre. A kukoricaliszt vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Bővelkedik B- és E-vitaminban, foszforban, magnéziumban, cinkben és káliumban, valamint számos telített zsírsavat, illetve rostot tartalmaz.
A kukorica vizelhajtó és gyulladáscsökkentő hatással is bír. A benne lévő B-vitamin miatt segíthet a stressz kezelésében, és kedvezően hathat az idegrendszer és az izmok működésére. Csökkentheti az érelmeszesedés és a szívroham kockázatát, segítheti a sejtek megújulását, valamint a benne lévő kálium védheti szívünk egészségét. Kiváló antioxidáns, mely segítheti a zsírlebontást és az emésztést, továbbá hozzájárulhat a vércukorszint szabályozásához.
Segíthet az immunrendszer megerősítésében és a vastagbélrák megelőzésében. Jó hatással lehet a közérzetünkre, a hangulatunkra, valamint A-vitamin tartalmának köszönhetően enyhítheti a megfázás tüneteit. Mindemellett biztosíthatja a megfelelő mennyiségű folsavat a várandós nőknek.