sült krumpli
Fotó: Mitchell Luo / unsplash

Már a sült krumpli sem lesz az igazi, csak drágább

Az előrejelzések szerint az európai forró nyár az elmúlt évek legkisebb burgonyatermését eredményezi, ami például a sült krumpli árának további emelkedésével fenyeget.


A burgonya a háztartások alapélelmiszere, akár frissen, akár készételként. Egyike azon terményeknek, amelyek idén rendesen megszenvedték a rekordhőmérsékletet és a súlyos európai aszályt.

A World Potato Markets elemzői úgy látják, hogy Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Belgiumban − az Európai Unió burgonyatermelésének nagy részét adó északnyugati övezetben − a szárazság miatt az EU termelése a hasonlóan aszályos 2018-as év alatti szintre csökkenhet, a Reuters beszámolója szerint.

Az energia- és élelmiszerárak ugrásszerű emelkedése az infláció erőteljes növekedését idézte elő. Egy korábbi írásunkban összevetettük a különböző élelmiszerek drágulását, itt.

Az európai termelők arra figyelmeztetnek, hogy a szeptemberi fő betakarítás megkezdése előtt a termésbecslések még bizonytalanok, és hogy az esőzések, a hőmérséklet visszaesése még javíthat a helyzeten. Néhány gazdaságban azonban kevés a remény.

A német mezőgazdasági minisztérium augusztus 26-i jelentésében nem adott termésprognózist, de azt közölte, hogy a burgonyatermés kilátásai „drasztikusan romlottak".

Az EU termésfigyelő szolgálata a héten 2,5%-kal csökkentette havi burgonyatermés-előrejelzését. Franciaországot ez súlyosan érintheti: a legutóbbi szántóföldi felmérések alapján a terméshozamok legalább 20%-kal elmaradhatnak a 20 éves átlagtól.

A hőség kockázatot jelent mind a terméshozamra, mind a minőségre nézve, mivel a gumók alakját és színét a magas hőmérséklet megváltoztatja. Itt írtunk arról, hogy más élelmiszerek esetében is hozzá kell szoknunk a furcsa alakhoz, a kisebb mérethez idén. A burgonyafeldolgozásban viszont a szerződések előírják, hogy milyen hosszú legyen a sült krumpli. Bernard Ouillon, a francia burgonyaágazati szervezet, a GIPT ügyvezető igazgatója szerint ezért idén újra kellett tárgyalni a megállapodásokat a felvásárlókkal.

Pascal Willaert, a Maison Antoine egyik vezetője, (ez az egyik leghíresebb brüsszeli belga sültkrumpli áruda, a szerk.) azt mondja, hogy a minőségi burgonya elérhetőségének csökkenése valószínűleg tovább növeli majd az árakat az eddigi 10%-os emeléshez képest. Az olyan nemzetközi élelmiszeripari cégek, mint a McDonald's, szintén árat emeltek idén a növekvő nyersanyagköltségek miatt.

Ouillon hozzátette, nem valószínű, hogy a kiskereskedelmi áremelkedések csorbítanák az olyan megfizethető alapanyagok iránti keresletet, mint a fagyasztott sült krumpli. Az ellátási láncban azonban a gazdaságoknak és a vállalatoknak keményen meg kell dolgozniuk a termésért, ellentétben a két évvel ezelőtti helyzettel, amikor a koronavírus okozta zárlatok miatt Észak-Európában felhalmozódtak a burgonyakészletek.

Ne hagyd ki!