zöldségek
Fotó: Rady Fath / unsplash

Ezért érdemes hozzászoknunk a fura alakú zöldségekhez

A szakértők szerint a nyári forró és száraz időjárás miatt a gyümölcsök és zöldségek kisebbek lesznek, és másképp néznek ki, mint eddig, ehhez pedig jobb, ha hozzászokunk.


A hőhullámok és az aszályok az éghajlatváltozással csak fokozódnak, itt az ideje alkalmazkodnunk ahhoz, ahogy ez befolyásolja a mezőgazdaságot és az élelmiszereinket. A legsúlyosabban érintett a burgonya, a hagyma, a sárgarépa, az alma és a kelbimbó, állítja a BBC cikke.

A termelőket tömörítő National Farmers Union (NFU) indítványozta, hogy a szupermarketek több „szeszélyes" terméket is fogadjanak el, és legyenek rugalmasabbak a gazdákkal szemben.

A zöldségek idén ősszel és télen talán nem ugyanúgy fognak kinézni, ahogy megszoktuk, de az ízük ugyanolyan lesz. A megélhetési válság idején a még nagyobb áremelkedés kockázatának csökkentése érdekében lazábbnak kell lennünk a megjelenéssel kapcsolatban

− mondja Tom Bradshaw, az NFU alelnöke.

A szupermarketek nyitottak a szokatlan alakú zöldségekre

Hannah Dougherty, a BRC élelmiszerpolitikai tanácsadója megnyugtató választ adott a felvetésre:

A kiskereskedők megértik, hogy az időjárási körülmények kihívást jelentettek, és lépéseket tettek a gazdák támogatására. Ez magában foglalja a szokatlan méretű/alakú gyümölcsök és zöldségek választékának bővítését, ha szükséges.

A burgonya különösen érzékeny az aszályra. Betakarítása kihívást jelent majd, mert a betakarítógépeket nehéz lesz bejuttatni a kemény talajba. A sárgarépa, a paszternák és a hagyma a burgonyához hasonló helyzetben van. A gazdák az ősszel ültetett káposztafélék, például a karfiol és a brokkoli miatt is aggódnak. A talaj túl kemény lesz a felásáshoz is, és a kiszáradt talajban a magok nem maradnak életben.

Alastair Chisholm, a Chartered Institution of Water and Environmental Management munkatársa szerint hosszú távon a mezőgazdasági technológiák kiigazítása, például a regeneratív gazdálkodás − ami segíti a talaj vízraktározását −, valamint a téli esők tárolására szolgáló beruházások jelenthetnek majd megoldást.

Az Egyesült Királyságban idén 107 mm csapadékot mértek, az éves átlagos 525 mm-hez képest. Az elmúlt félév csapadékösszege Magyarországon is rendkívül nagy hiányt mutat, 1901. óta ez volt a legszárazabb első 6 hónap hazánkban, ennek a magyar gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásairól itt írtunk bővebben.

Ne hagyd ki!