Mutatjuk, hol és mikor várható esőzés
Fotó: Shuttestock

Ideális nyaralóidő várható a héten

Itt a legfrissebb, egy hétre vonatkozó időjárás-előrejelzés! A hét elején néhol még számíthatunk záporokra-zivatarokra. Mutatjuk, hol és mikor várható esőzés!


Csak néhol enyhülhet érdemben az aszály

A héten jobbára száraz, meleg, csendes idő várható. Ma és kedden még előfordulhat néhol zápor, zivatar, de a héten számottevő csapadék nem várható. A hőmérséklet emelkedik majd, jellemzően 30 és 35 fok közötti csúcsértékek várhatók. A szél holnapra tovább mérséklődik, majd a hét legvégén támad föl újra – írja a met.hu.

A hét végi légörvény nagy területre hozott jelentős csapadékot hazánkba, de egyes térségek kimaradtak még ebből is. Az aszály ezzel együtt is csak kissé mérséklődött, és a héten újra erősödni fog, hiszen nem várható további eső.

Ilyen volt a megelőző időszak

A múlt héten kedden érkezett egy gyenge hidegfront, de csak az északnyugati országrész egyes részeire hozott számottevő csapadékot. Aztán pénteken egy kialakuló légörvény érte el nyugat felől hazánkat, sokfelé okozva esőt, záport, zivatart. A csapadék zöme szombaton érkezett, de északkeleten még vasárnap is sokfelé esett. Kisebb körzetekben felhőszakadás is előfordult, a Duna-Tisza közének déli kétharmada jóformán teljesen kimaradt az esőből, míg Nógrád alaposan megázott.

A talajok felső rétege a hét végi csapadék nyomán nagy területen legalább részben átnedvesedett, de mélyebb rétegekbe csak kis körzetekben jutott. Az aszály Nógrádban és Heves megye északi részén megszűnt, nagy területen egy kis nedvességhez jutottak a még élő növények, de az Alföld nagyobb részén alig javult a helyzet.

Péntekig a hőség jellemezte az időjárást, a maximum hőmérsékletek 30 és 35, sőt kedden délkeleten 38 Celsius fok körül alakultak. A szombati hidegfront mögött nyugat felől hűvösebb levegő érkezett, vasárnap már országszerte 30 fok alatt alakult a csúcsérték.


Ne hagyd ki!