Ilyen időjárás várható
Fotó: Shutterstock

Mutatjuk, enyhülhet-e az aszály a következő napokban

Itt a legfrissebb, egy hétre vonatkozó időjárás-előrejelzés! Mutatjuk, hogy milyen idő várható a következő napokban!


Nem akar megérkezni az eső

A folytatásban egészen keddig marad térségünkben a keleties áramlás, mellyel mérsékelten meleg, de jobbára száraz levegő érkezik fölénk. Szórványosan alakulnak majd ki záporok, zivatarok, legnagyobb számban talán vasárnap, de országos, számottevő csapadékra továbbra sincs kilátás. Keddtől nyugatiasra, délnyugatira fordul az áramlás, mellyel egyre melegebb, de száraz levegő érkezik fölénk, jellemzően tovább fokozódik az aszály – írja a met.hu.

A hőmérséklet csúcsértéke jellemzően 30 fok körül alakul, majd a jövő hét közepétől újabb hőhullámra kell számítani. Vasárnapig a többnyire északkeleties szél gyakran lesz élénk, néhol erős, majd hétfőtől mérséklődik a légmozgás.

Így alakultak az előző napok

Az elmúlt hét közepén meleg, nagyrészt száraz időben volt részünk. A hőmérséklet a tetőfokát pénteken, illetve az Alföldön szombaton érte el, amikor 35-39 fokig melegedett a levegő. A szombat reggel erős széllel érkezett hidegfrontnak köszönhetően a Dunántúlon már néhány fokkal kevésbé volt meleg, vasárnaptól pedig országszerte alulról közelítette 30 fokot a csúcsérték. Csapadékot sajnos csak kevés helyre hozott a frontrendszer, vasárnaptól keddig elszórtan alakultak ki záporok, melyekből 5 mm-nél nagyobb mennyiség csak nagyon kis területen hullott.

A szárazság területi kiterjedése és mértéke egyaránt növekszik, az ország területének mintegy háromnegyed részén tapasztalható súlyos vagy nagyfokú aszály, ami az Alföldön tartósnak bizonyul. A Duna-Tisza közén nagy területen 5 mm csapadék sem hullott az elmúlt 30 napban, és az Alföld jelentős részén a 130 mm-t is meghaladja az elmúlt 90 nap csapadékösszegének sokéves átlagtól vett negatív eltérése.


Ne hagyd ki!