Eddig meglehetősen alacsony volt a banán világpiaci ára. Azonban egyre kevesebb helyen lehet termeszteni a gyümölcsöt. Emellett gyorsan terjednek a banánfákat károsító gombák. De pumpálja a banánárakat például a szállítási költségek elszállása is.
Hamarosan sokkal drágább lehet a banán
Pascal Liu, a World Banana Forum közgazdásza beszét róla a BBC-nek adott interjújában, hogy az egész világon emelkedhet a banán ára, és tartósan magas is maradhat. Emiatt a szervezet vezetői Rómában találkoztak a napokban, hogy megvitassák a banánpiac helyzetét, külön figyelmet fordítva a banántermesztés és az áruszállítás problémáira.
Ők a gondok fő kiváltójaként a klímaváltozást nevezték meg. Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy lesz egyre több terület alkalmatlan a banántermesztésre. Ráadásul a banánfákat megtámadó gombák sokkal gyorsabban terjednek a melegben. Jó példa erre az egyik legveszélyesebb gomba, a Fusarium Wilt TR4 terjedése, ami Ausztráliából indult, de mára megjelent Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában is.
A HVG megjegyzi, a gyümölcs drágulásának okai között szerepel a műtrágya és az energia áremelkedése, az növekvő szállítási költségek, illetve a munkaerőhiány is. Emellett az az egyébként kedvező jelenéség is emelhet az árakon, hogy egyre többen keresik a fenntartható gazdálkodással előállított termékeket.
Ezért ne tegyél banánt a reggeli gyümölcsturmixodba
Egyébként a banán tele van káliummal és hasznos vitaminokat tartalmaz, mégsem ajánlott belekeverni a reggeli frissítő turmixba – erre a megállapításra jutott egy kutatás, amely szerint a bogyós gyümölcsökben található jótékony antioxidánsok hatását nyomhatja el a trópusi gyümölcs.
A flavonoidok több élelmiszerben megtalálhatók, a bogyós gyümölcsök különösen sokat tartalmaznak belőlük, fontos szerepet töltenek be étrendünkben. Ezek a vegyületek viszonylag gyorsan felszívódnak és feldolgozásra kerülnek, a keletkező anyagcseretermékek (metabolitok) pedig a szív- és érrendszer állapotától kezdve a kognitív képességekig több életfunkciónkat javítják.
Egy új kísérletben a Kaliforniai Egyetem (UCD) kutatói ugyanakkor bebizonyították, hogy a banán képes elnyomni ezeket a jótékony hatásokat, mert drasztikusan csökkenti a testben keletkező hasznos metabolitok mennyiségét, amennyiben bogyós gyümölcsökkel turmixoljuk össze.
Az egyetem kutatói egy nyolctagú csoportnak flavonoidokban gazdag, bogyós gyümölcsökből készült turmixot, vagy flavonoidokat tartalmazó kapszulát adtak, ami jelentősen megemelte a vérükben a jótékony hatású metabolitok szintjét. Amikor azonban banánt is adtak a keverékhez, 84 százalékos csökkenést mértek. Az eredmény a kutatókat is meglepte.