Az egészséges életmód térhódítása és a megváltozott fogyasztói szokások átrendezték a hazai zöldségtermesztés prioritásait. Az olcsó cékla sokoldalú és népszerű alapanyaggá vált, igazi sikersztorit tudhat magáénak.
Látványos változások zajlanak a magyar mezőgazdaságban, különösen a zöldségtermesztés területén. Miközben hagyományosan nagy területeken termesztett növények, mint a burgonya vagy a zöldborsó vetésterülete csökken, a gazdálkodók új lehetőségeket keresnek. Az egyik nagy nyertes a cékla, amely az elmúlt évtizedben látványosan növekedett mind a termelésben, mind a keresletben. A cékla termőterülete – a másodvetésekkel együtt – lassan eléri a 400 hektárt, ami jelentős növekedés - számol be a Novenyvedoszer.hu.
Gyümölcslébe is kiváló
Varga István, a FruitVeB Magyar Zöldség- és Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke szerint a cékla mára igazi szuperélelmiszerré vált. Sokoldalúsága és az egészséges étrendekbe való beilleszthetősége mellett olcsó alapanyagként is kiemelkedő. A növekvő népszerűség hátterében a feldolgozott céklatermékek iránti kereslet áll: a gyümölcslégyártók egyre több vegyes italt készítenek céklával, például almával párosítva. Ezzel párhuzamosan a friss piaci fogyasztás is ugrásszerűen növekedett.
Az elmúlt években a cékla termesztése majdnem ötven százalékkal bővült, ami egyedülálló növekedésnek számít. Ez a pozitív trend egyébként éles ellentétben áll a káposztafélék helyzetével, amelyek termelése a piaci koncentráció hiánya miatt egyre inkább visszaszorul.
A cékla sikere nemcsak a hazai mezőgazdaság számára jelent előnyt, az egészséges táplálkozás népszerűsítésében is fontos szerepet játszik. Sőt, idén már az Év bejglije versenyen induló sütemények alapanyagai között is feltűnt a cékla.
11 étel, ami segít csökkenteni a vérnyomást
A magas vérnyomás orvosi kezelés nélkül ugyanis súlyos következményekkel járhat. Azonban, a kezelés mellett az életmódunkkal és a táplálkozásunkkal is nagyon sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunk visszakerüljön a normál tartományba. Korábban írtunk arról, hogy a magas vérnyomás csökkentéséhez ez a 11 étel is hozzájárulhat, amelyek között a céklát is megtaláljuk.
A levelesek: a spenót, a brokkoli, a kel vagy a fejes káposzta,
a bogyós gyümölcsök, mint amilyen az eper, vagy a szeder,
a joghurt hozzáadott cukor nélkül alacsony zsírtartalommal,
a halakban szintén sok a kalcium, így a különféle halkonzervek és a szardínia is jó megoldás lehet, de ne féljünk a friss halaktól sem,
az olyan olajos magvak, mint a tökmag, a napraforgómag és lenmag gazdagok magnéziumban
a káliumban magas cékla, és a belőle készült ivólé
a fokhagyma fokozza a szervezetben a nitrogén-monoxid termelődését,
a sótlan pisztácia, de akár a mandula is,
az olívaolaj,
a rostban gazdag különféle hüvelyesek, mint a bab, a lencse, vagy a borsó,
a legalább 50-70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé.