Itt a cseresznyeszezon
Fotó: Shutterstock

Így juthatsz olcsón hazai cseresznyéhez

Új lehetőségek és kihívások jellemzik a hazai cseresznyeszektort. Változóban vannak az ágazati trendek, miközben egyre inkább előtérbe kerül a termésbiztonság. Azt is eláruljuk, hogyan juthatsz olcsón hazai cseresznyéhez.


Elkezdődött a cseresznyeszezon Magyarországon

A szokásosnál korábban indult a cseresznyeszezon Magyarországon az idén, elsősorban az enyhe tél és a korai tavaszodás következtében. Május közepétől szedik a korai cseresznyefajtákat, így júniusban nagyobb mennyiségben meg tudott jelenni a gyümölcs a hazai piacokon.

Viszont Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke korábban is felhívta a figyelmet arra, hogy a cseresznye termésbiztonsága igen ingatag. Például egy esős időszak a termés 20-30 százalékát is tönkreteheti. Igaz, országos szinten a tavaszi fagyok nem okoztak jelentős károkat az idén. Viszont néhány területen (például Zala és Szabolcs megyékbe), számottevő veszteségek keletkeztek – írja az Agrárszektor.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB előrejelzése szerint 2024-ben a magyarországi gazdálkodók legalább 12 ezer tonna cseresznyét takaríthatnak be. Azonban az időjárási viszonyok - különösen az esőzések - jelentősen befolyásolhatják a szüretelhető mennyiséget.

Hozzátették, a hazai fajtainnováció és termesztéstechnológia is világszínvonalú, azonban több termelésirányító szakemberre, valamint tőkebefektetésre lenne szüksége a szektornak.

Így szerezheted be olcsón a cseresznyét

Egyébként június közepétől számos helyszínen elérhető "Szedd magad!" akcióban is a cseresznye. Ezeken a helyeken jellemzően kilónkénti 400-600 forintért szerezhetik be a fogyasztók a friss gyümölcsöt. Ezzel szemben a fővárosi és vidéki piacokon 900-1500 forintért kínálják a cseresznyét. De sorolunk néhány „Szedd magad!” cseresznyéskertet:

Már kapható magyar dinnye!

Arról is írtunk a napokban, hogy a szokásosnál jóval melegebb tavaszi időjárás miatt 2023-hoz képest két héttel hamarabb indult a dinnyeszezon is. A folyamatot az áprilisi hideghullám sem állította meg, így mostanra szokatlanul sok magyar dinnyével találkozhatunk a boltokban.

A meleg tavasznak köszönhetően a márciustól kapható, importált dinnye mellett kisebb mennyiségben már június elején is volt magyar termés a boltokban. A hónap második felétől kezdve tovább bővül a kínálat, és amennyiben az időjárás is kedvező marad, szeptember közepéig vagy végéig egész biztosan vásárolhatunk a hazai dinnyéből.

2024-ben Magyarországon összesen 3300 hektár termőfelülettel kalkulálnak a görögdinnye-termesztők – ez az előző évihez képest csaknem 20 százalékos növekedést jelent. Ezen a felületen a szezon lezárultáig összesen mintegy 140-160 ezer tonna teremhet. A sárgadinnye termőterülete az előző évekhez hasonlóan idén is 300 hektár körül alakul, itt nagyságrendileg 10-12 ezer tonnás termésmennyiség várható.

Attól nem kell tartaniuk a gazdáknak, hogy nem lesz, aki megvásárolja a termést, az egy főre jutó átlagos éves dinnyefogyasztás ugyanis jellemzően 10 kilogramm körül alakul hazánkban. A nagyságrendileg 100-110 ezer tonnás belföldi fogyasztáson túl várhatóan 40-50 ezer tonna görögdinnyét exportálunk, ennek legnagyobb része a lengyel, a német, a cseh és a szlovák piacra kerül majd.

Ne hagyd ki!