Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett

A hétvégén egy lassuló markáns frontrendszer érkezik fölénk, mely nagy területen hozhat jelentős csapadékot. A jövő héten visszatér a száraz, napos idő, és nagyobb lehűlés sincs kilátásban.


Jobb lehet magunknál tartani az esernyőnket a hétvégén

A folytatásban továbbra is jobbára meleg levegő áramlik fölénk, csak a borongósabb, esős napokon esik vissza a hőmérséklet. Szombaton nyugat felől egy frontrendszer éri el térségünket, így a hétvégén mindkét nap sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Összességében nagy területen hullhat jelentős, 10-20 mm-t meghaladó csapadék. A jövő hét első felében aztán ismét szárazra és naposra fordul az idő, azonban hajnalonként párásságra, foltokban ködre lehet számítani.

A hőmérséklet csúcsértéke szombaton és vasárnap a borongós és tartósan csapadékos területeken 20 fok alá esik, de a jövő héten ismét 25 fok körüli értékek lesznek jellemzők - írja agrometeorológiai jelentésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Így alakult az előző napok időjárása

A múlt hét közepe óta kissé változékonyabbra fordult időjárásunk. Szerdán este egy hidegfront érkezett, melynek hatására péntek estig az északnyugati országrészben, valamint hazánk északi, északkeleti harmadán többfelé, az Alföld más részein foltokban hullott 5-15 mm csapadék, de néhol egy-egy kiadósabb felhőszakadás is előfordult. A hétvégén az ország keleti felén elszórtan voltak záporok, egy-egy zivatar is kialakult, de a legtöbb helyen száraz, nagyrészt napos idő volt a jellemző. Kedden újabb gyenge front érkezett kisebb esővel, záporokkal, néhol zivatarral, de az ország nagyobb része ezúttal is kimaradt a csapadékból. Az elmúlt 10 nap során inkább csak az északi országrészben hullott 10 mm-t meghaladó csapadék, hazánk nagyobb részén alig esett, ami a meleg, napos időben hamar elpárolgott. A 30 napos csapadékösszeg szinte országszerte jelentős, 20-70 mm hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest. Az elmúlt napokban előfordult záporok nyugaton és északon átnedvesítették a felső talajréteget, azonban a mélyebb rétegek az ország nagyobb részén kritikusan szárazak.

A hőmérséklet az elmúlt napokban mintegy 4-5 Celsius fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál. A csúcsértékek jellemzően 25 és 30 fok közé emelkedtek, csak a tartósabban felhős napokon és részeken maradt ez alatt. A derült éjszakákon a 10 fok közelébe süllyedő minimumok és a hajnali ködfoltok azonban már az őszt jelzik.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

A kukorica és napraforgó is beérett, a napraforgó aratása sokfelé zajlik. Az optimális szemnedvességhez a száraz, meleg időjárás kedvező.

Az őszi káposztarepce jellemzően már a csírázás, kelés fázisában van, a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez a hónap első dekádjában az ország nagyobb részén kedvező volt a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, azóta azonban az ország nagyobb részén egyre jobban kiszáradt a talaj, kiadós csapadékra lenne szükség a növény optimális korai fejlődéséhez.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 1430 és 1650 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség továbbra is növekszik. A kukorica az éréshez szükséges mennyiséget már bőven elérte. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg a tavalyi évhez képest, jelenleg mintegy 40-100 foknap a hiány. A sokéves átlaghoz képest a nyár végére zárkózott föl a hőösszeg, jelenleg már 10-60 foknap előny a jellemző. Mindez azt jelenti, hogy a növények „utolérték magukat”, az érés fázisa már a szokásos időpont körül történik.

Ne hagyd ki!