Sorolunk néhányat a kert legstrapabíróbb, legkitartóbb haszonnövényei közül
Fotó: Shutterstock

5 kerti haszonnövény, ami jól bírja a forró nyarat

Érdemes olyan növényeket ültetni vagy vetni, amelyek jól bírják a hőséget. Mutatunk néhány pédát.


Öt ízletes és ellenálló kerti növény

Sorolunk néhányat a kert legstrapabíróbb, legkitartóbb növényei közül, amelyeket nyugodtam lehet ültetni vagy vetni naposabb területekre is. Ezek a fajok nemcsak szépek, haszonnövények is. De itt a lista:

Édesburgonya (Ipomoea batatas): A különböző színű fajtáinak kissé különböznek a beltartalmi értékei is. Szereti a meleget, palántáit az utolsó fagyok elmúlta után érdemes elültetni. Komposzttal gazdagított laza, homokos talajon fejlődik szépen. Öntözni jellemzően nem szükséges. Az első fagyok előtt érdemes betakarítani a gumóit – írja az Agrárszektor.

Feketegyökér (Scorzonera hispanica): Gyökerei mélyre hatolnak, ezért fontos a területe előkészítése, mélylazítása. A jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Márciusban érdemes elvetni a magjait 2-3 centi mélyre. Ágyását fontos gyommentesen tartani. Bár eleinte bőséges mennyiségű vízre van szüksége, a kifejlett növény bírja a szárazabb időszakokat. Októbertől lehet - nagyon óvatosan - kiásni. Gyökere a hámozás után nyersen vagy főzve is fogyasztható.

Csicsóka (Helianthus tuberosus): Tavasszal érdemes telepíteni. A napos helyeket kedveli, de elvisel némi árnyékot is. A leggyengébb minőségű talajokon is megél. Szárazságtűrő, öntözés nélkül termeszthető. A gumója nem fagyérzékeny, így októbertől folyamatosan szedhető a fagymentes napokon, egészen kora tavaszig. Leszedve igen romlékony. A gumói fogyaszthatók akár nyersen is.

Földimogyoró (Arachis hypogaea): Rengeteg napsütést és meleget igényel, valamint jó vízelvezetésű, levegős, homokos talajt. Az utolsó fagyok elmúltával érdemes szabadföldbe vetni. Virágzásáig több vízre van szüksége, utána abba kell hagyni az öntözését. Nagyjából szeptember végén a leveleinek sárgulása jelzi, hogy kezdődhet a betakarítása. Az utószárítása és a megfelelő tárolása igen fontos.

Fénygyökér (Dioscorea batatas): Szintén fény és melegkedvelő növény, mely apró gyökérgumóival szaporítható. Fellazított, homokos, humuszban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt kedvel. A tavaszi fagyok után érdemes elvetni bakhátra. Erős oszlopokat kell elhelyezni mellé, mert futni nagyon szeret. A betakarítása ősszel történik. Hűvös helyen hosszú ideig eláll. Gyökere kisebb mennyiségben nyersen is fogyasztható, bár inkább sütve, főzve ajánlott.

A Kisfiú és a Kislány okozhat szélsőséges időjárást

Minden jel arra mutat, az elkövetkező években egyre melegebb idő várhat ránk. Az El Niño és a La Niña időszakosan fellépő időjárási anomáliák. Az El Niño (spanyolul azt jelenti: a kisfiú) a Csendes-óceán egyenlítő-környéki tengervíz-mozgását és az ebből következő időjárási helyzetet jelöli. El Niño idején a tengervíz keleti irányba mozog. Nagy mennyiségű hőt szállít Amerikába, és csapadékos időt okoz. Azonban Ausztráliába szárazabb és hűvösebb időszak érkezik.

Ha megfordul az áramlás, onnantól kezdődik a La Niña (spanyol jelentése: a kislány) jelenség. Ekkor a hő nyugat felé mozog. Amerika nyugati partjainál a távozó meleg tengervíz helyére a mélyből hűvösebb víztömeg érkezik. Ez kevésbé párolog, így ott szárazabb, aszályosabb időszak következik. Viszont emiatt a Csendes-óceán nyugati felében - például Ausztráliában és Ázsia keleti és délkeleti részén - jelentős csapadékra kell készülni, ami gyakran áradásokkal jár.

Az elmúlt éveket a hűvösebb tengerfelszíni hőmérsékletet eredményező La Niña uralta, azonban ez az időszak véget ért. Egyre erősödik az El Niño, vagyis a tengerfelszíni hőmérséklet több fokkal magasabb lesz, ami melegebb időjárást okoz. Az Időkép megjegyzi, mindez a klímaváltozással karöltve azt eredményezheti, hogy - a mérések kezdete óta - az idei lehet a legmelegebb év globálisan.

Az elkövetkező időszakban megnövekedhet az extrém hőhullámok, valamint az aszályos és az erdőtüzek kockázata. Különösen ott, ahol az El Niño szárazabb időjárást eredményez. Egyes modellek szerint az El Niño az ősz második felétől 2024 tavaszáig lehet a legerősebb, viszont más számítások alapján akár két-három évig is eltarthat. Megjegyzik, az elmúlt nyolc év volt a Földünk történetében a nyolc legmelegebb esztendő, amiből három évet (2020, 2021 és 2022) a hűvösebb La Niña uralt.

Ne hagyd ki!