Gyökeres változást hozhat a hibridburgonya a burgonyatermesztésben
Fotó: Shutterstock

Érik a nagy változás a burgonyatermesztésben

Hamarosan köztermesztésbe kerülhet a magról vethető hibridburgonya. Az elemzők szerint óriási változást hozhat a növény termesztésében és az élelmiszer-ellátásban, különösen az alacsonyabb jövedelműek körében.


Forradalmi változásokat idézhet elő a hibridburgonya megjelenése

A Wageningeni Egyetem (WUR) miniszimpóziumán mutatták be azt az új hibridburgonyát, amely nemcsak vetőgumóról, hanem magról is szaporítható. Emiatt a szakértők a gyors elterjedésére számítanak, különösen az alacsonyabb jövedelműek körében, hiszen a kis volumenű vetőmag egyszerűbben és olcsóbban eljuthat hozzájuk – írja a Horti Daily.

Egy hektár terület bevetéséhez 25 gramm vetőmag elegendő, ami óriási különbséget jelent a kétezer kilogramm vetőgumóval szemben. A vetőmag hosszabb ideig eltartható, és könnyen eljuttatható a kistermelőkhöz. Ha egy afrikai országban 10 hektár burgonyát akarnak telepíteni, az ahhoz szükséges 250 gramm vetőmag egy levélben is postázható, míg a húszezer kilogramm vetőgumó elszállítása komoly fuvart jelentene

- idézi Amint Paul Struikot, a WUR professzorát az Agroinform.

Hozzátették, a burgonyafajták gyors elfajzását is megakadályozhatja a magról szaporítás. Így hosszabb időre megőrizhetik az értékes tulajdonságaikat és a betegségekkel (elsősorban a fitoftorával) szembeni ellenálló-képességüket. Ez egyben azt is jelenti, hogy lefaragható általuk a növényvédelem költsége is.

(Borítóképünk illusztráció.)

Terjeszkedik a hagyományos burgonya másik riválisa is

A hagyományos burgonyáknak más kihívójuk is akadt az elmúlt években, bár azok íze inkább a sütőtökre vagy a gesztenyére emlékeztet. Magyarországon is igen népszerűvé vált az édesburgonya (avagy a batáta), ezért egyre többen termesztik a hazánkban.

A batáta kiültetésének az időszaka jellemzően május második felében – június elején kezdődik Magyarországon. Általában ekkortól válik megfelelővé a talaj hőmérséklete, és nem kell többé fagyra számítani. Igaz, az idei, tavaszi időjárás kevésbé volt ideális az édesburgonya termesztéséhez, így jelenleg előfordulhat néhány nap csúszás a növény fejlettségében.

A batátát homokos, vagy agyagos földben is lehet termeszteni. A növénynek a legfontosabb az optimális hőmérséklet, így azzal számolni kell, hogy az agyagos talaj később melegszik fel, hiszen általában nagyobb mennyiségű vizet tart magában. Azonban jelentős nehézséget jelenthet a termesztésben, hogy igen munkaigényes a termelése.

Egyre ismertebb az édesburgonya hazánkban

Egyre több magyarországi étterem menüjén találkozhatunk édesburgonyával, valamint számos bolt kínálatában is feltűnt az utóbbi években. Kovács András növényorvos, az Édesburgyonya.bio alapítója mondta el, elsősorban minek köszönheti a batáta a magyarországi népszerűségét.

Az elsődleges természetesen a média népszerűsítő hatása, de ahhoz, hogy ne csak ismerjék, de fogyasszák is, az ár is nagyon befolyásoló tényező. Az előző években még a kereslet vákuuma erősen dolgozott, és volt egy árfelhajtó hatása. A burgonya és az édesburgonya ára közel volt egymáshoz a pultokon. Azok, akik jobban odafigyelnek az egészségükre, szívesebben választják alternatívaként a burgonyával szemben

- nyilatkozta korábban a szakember.


Ne hagyd ki!