Csupán néhány év alatt lett nagyon népszerű Magyarországon a batáta
Fotó: Shutterstock

Terjeszkedik a hazai burgonya riválisa

Küllemre hiába hasonlít a burgonyára, ízre inkább a sütőtökre vagy a gesztenyére emlékeztet. Magyarországon is igen népszerűvé vált az elmúlt években az édesburgonya (avagy a batáta), ezért egyre többen termesztik hazánkban is.


Egyre népszerűbb Magyarországon a batáta

A batáta kiültetésének az időszaka jellemzően május második felében – június elején kezdődik Magyarországon. Általában ekkortól válik megfelelővé a talaj hőmérséklete, és nem kell többé fagyra számítani. Igaz, az idei, tavaszi időjárás kevésbé volt ideális az édesburgonya termesztéséhez, így jelenleg előfordulhat néhány nap csúszás a palánták fejlettségében.

A batátát homokos, vagy agyagos földben is lehet termeszteni. A növénynek a legfontosabb az optimális hőmérséklet, így azzal számolni kell, hogy az agyagos talaj később melegszik fel, hiszen általában nagyobb mennyiségű vizet tart magában. Azonban jelentős nehézséget jelenthet a termesztésben, hogy igen munkaigényes a termelése.

A Növényvédőszer megjegyzi, a hazai piac kedvezhet az édesburgonya magyarországi termesztőinek, hiszen még kevés a helyi termelő.

Egyre ismertebb az édesburgonya hazánkban

Egyre több magyarországi étterem menüjén találkozhatunk édesburgonyával, valamint számos bolt kínálatában is feltűnt az utóbbi években. Kovács András növényorvos, az Édesburgyonya.bio alapítója mondta el, elsősorban minek köszönheti a batáta a magyarországi népszerűségét.

Az elsődleges természetesen a média népszerűsítő hatása, de ahhoz, hogy ne csak ismerjék, de fogyasszák is, az ár is nagyon befolyásoló tényező. Az előző években még a kereslet vákuuma erősen dolgozott, és volt egy árfelhajtó hatása. A burgonya és az édesburgonya ára közel volt egymáshoz a pultokon. Azok, akik jobban odafigyelnek az egészségükre, szívesebben választják alternatívaként a burgonyával szemben

- nyilatkozta korábban a szakember.

Egyelőre nem sokan termesztik

Jelenleg párszáz hektár lehet az édesburgonya hazai termőterülete, de nagyobb, üzemi szintű termelőből kevés van. Viszont a Nyírségben előfordulnak részes integrációk olyan gazdáknál, akik 1-2 hektáron foglalkoznak vele. Egyébként a hagyományos burgonyánál jobban tűri a szélsőséges éghajlati viszonyokat.

Az édesburgonya szélsőséges időjárási körülmények közt is termelhető, azonban a gazdaságossága csak ideális körülmények közt garantálható. Jól viseli az aszályt, nem fog kiégni, elpusztulni, azonban megáll a növekedésben, így, ha nincs kellő, körülbelül 100 kedvező nap a vegetáció alatt, akkor apró lesz a termés

- tette hozzá Kovács András.

Amíg a burgonya 25 Celsius-fok felett nem hízik, az édesburgonya intenzív növekedése 25 Celsius-fok felett kezdődik. Amikor a burgonya virágzik, vagy újburgonya kezd kikerülni a pultokra, akkor ültetik ki az édesburgonya palántákat. Azonban az őszi lehűlés limitálja a tenyészidő nyújtását.

Ne hagyd ki!