Ízletes, és a szélsőséges időjárással szemben ellenálóbb, mint a hagyományos burgonya
Fotó: Shutterstock

Kihívója akadt itthon a krumplinak

Gyorsan növekszik az édesburgonya népszerűsége Magyarországon. Az üzletekben is keresett, valamint egyre több gazda foglalkozik vele hazánkban is. A hagyományos burgonyánál jobban tűri az szélsőséges éghajlati viszonyokat, de azért gondok is lehetnek a termesztésekor.


Egyre ismertebb az édesburgonya hazánkban

Egyre több hazai étterem menüjén találkozhatunk édesburgonyával, valamint számos bolt kínálatában is feltűnt az utóbbi években. Kovács András növényorvos, az Édesburgyonya.bio alapítója mondta el, elsősorban minek köszönheti a batáta a magyarországi népszerűségét.

Az elsődleges természetesen a média népszerűsítő hatása, de ahhoz, hogy ne csak ismerjék, de fogyasszák is, az ár is nagyon befolyásoló tényező. Az előző években még a kereslet vákuuma erősen dolgozott, és volt egy árfelhajtó hatása. A burgonya és az édesburgonya ára közel volt egymáshoz a pultokon. Azok, akik jobban odafigyelnek az egészségükre, szívesebben választják alternatívaként a burgonyával szemben

- nyilatkozta a szakember az Agrárszektornak.

Egyelőre nem sokan termesztik

Jelenleg párszáz hektár lehet az édesburgonya hazai termőterülete, de nagyobb, üzemi szintű termelőből kevés van. Viszont a Nyírségben előfordulnak részes integrációk olyan gazdáknál, akik 1-2 hektáron foglalkoznak vele. Egyébként a hagyományos burgonyánál jobban tűri a szélsőséges éghajlati viszonyokat.

Az édesburgonya szélsőséges időjárási körülmények közt is termelhető, azonban a gazdaságossága csak ideális körülmények közt garantálható. Jól viseli az aszályt, nem fog kiégni, elpusztulni, azonban megáll a növekedésben, így, ha nincs kellő, körülbelül 100 kedvező nap a vegetáció alatt, akkor apró lesz a termés

- tette hozzá Kovács András.

Amíg a burgonya 25 Celsius-fok felett nem hízik, az édesburgonya intenzív növekedése 25 Celsius-fok felett kezdődik. Amikor a burgonya virágzik, vagy újburgonya kezd kikerülni a pultokra, akkor ültetik ki az édesburgonya palántákat. Azonban az őszi lehűlés limitálja a tenyészidő nyújtását.

Gondok a termesztésben

Azonban a tavalyi aszály a batátatermesztést is rosszul érintette. Az öntözés enyhítette a növények szomját, de a fejlődésük lelassult. A betakarítást később tudták elkezdeni Kovácsék, valamint más problémák is előfordultak.

A legnagyobb nehézséget a munkaerőhiány adta, ami minket is elért. Már csökkentettük a termőterületünket nagyjából 30 százalékkal az előző évhez képest, mert egyszerűen nem volt, aki elültesse a palántákat. De a felszedés még nagyobb aggodalommal telt, hiszen körülbelül tized annyi emberrel tudtuk csak végezni a felszedést, mint előző évben, így nagyon elnyúlt. Ami most a legnagyobb nehézség a magyar édesburgonya-termesztést tekintve, hogy az importban megjelent az olcsó egyiptomi édesburgonya, ami lefelé szorítja az árakat. Másfelől, sokan kaptak kedvet a termeléshez, de termelői piacokon, háznál, nagybani piacon már nem fogy el ennyi kistermelő áruja. Így bőséges kínálat mellett, dráguló energia- és üzemanyagárak mellett dráguló munkabérekkel kell gazdaságosan termelni

- fogalmazott a szakértő.

Ne hagyd ki!