Kedvezőtlen a szénhidrátok megítélése, pedig egyes fajtái kifejezetten előnyösek
Fotó: Shutterstock

9 szénhidrát, amire szükség lehet az étrendünkben

A szénhidrátok jellemzően túl gyorsan emelik meg a vércukorszintet, azért a megítélésük kedvezőtlen. Azonban nem minden szénhidrát egyforma. Egyes fajtái rendkívül táplálók, és fogyasztásuk előnyös lehet az egészségre.


Szüksége lehet a szervezetnek egyes szénhidrátokra

A szénhidrátokat a szervezet glükózzá bontja, ami vércukor formájában szívódik fel az emésztőrendszerből, majd kerül a véráramba. A vércukor a szervezet egyik fő energiaforrása.

Több tényezőtől függően a kalóriák 45-65 százaléka származhat szénhidrátokból. Ezek elégítik ki a szervezet „üzemanyagszükségletét” – írja a Magyar Mezőgazdaság. Napi 2000 kalória bevitelekor a minimum 225g, a maximum 325g szénhidrátbevitel. 1600 kalóriánál ez 180g és 260g közötti mennyiséget jelent.

Mutatunk kilenc magas szénhidráttartalmú élelmiszer, amelyek fontos részét képezhetik a napi étrendnek.

Barna rizs: Gluténmentes teljes kiőrlésű gabona, amely gazdag antioxidánsokban. Fogyasztása segíthet csökkenteni például a szívbetegség kialakulásának kockázatát, a magas vérzsírszintet, a koleszterinszintet és a vérnyomást is.

Gyümölcsök: Fogyasztásuk összefüggésbe hozható a hosszútávú testsúlyszabályozással, valamint több krónikus betegség és egészségügyi állapot elleni védelemmel.

Köles: Gluténmentes, valamint tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag. Például javíthatja az emésztőrendszert, csökkentheti a koleszterinszintet, illetve védelmet nyújt a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák ellen.

Zab: Tápanyagokban gazdag, gluténmentes teljes kiőrlésű gabona. Fogyasztása támogathatja az immunrendszer működését. Ásványi anyagokat (réz, vas, szelén és cink), polifenolos antioxidánsokat és egy glutamin nevű fehérjetípust is tartalmaz.

Burgonya: Több tápanyag, például rost, kálium, magnézium, C-vitamin, B6-vitamin, folsav, vas és tiamin forrása, valamint többféle antioxidánst tartalmaz.

Hüvelyesek: A bab, a lencse, a borsó és a csicseriborsó is szénhidrátban gazdagok. Emellett rostot, fehérjét, valamint fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Megtalálható bennük kalcium, vas, magnézium, kálium, cink és B-vitamin is.

Quinoa: A teljes kiőrlésű gabonafélék közé sorolják, azonban pszeudo-gabona a tápanyag-összetétele miatt. Fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint megfelelő szabályozásához.

Édesburgonya: Antioxidánsok és gyulladáscsökkentő vegyületek forrása. Segíthet megelőzni a rákot és az anyagcserezavarokat. Védheti a májat és a szívet, javíthatja az idegrendszeri- és memória-kapacitást, valamint a bélgát funkcióit. Számos mikrotápanyag, köztük ásványi anyagok és vitaminok forrása.

Zöldségek: A magasabb gyümölcs- és zöldségfogyasztás egyebek mellett alacsonyabb halálozási kockázattal is járthat.

Ha arra is kíváncsi vagy, hogyan küzdhetsz a tavaszi fáradtság ellen, figyelmedbe ajánljuk ezt a cikkünket is!

Ne hagyd ki!