Korábban alig lehetett találkozni a gyömbérrel Magyarországon, azonban az utóbbi években például teaként is népszerűvé vált. Emellett egyre több itthon felkapott ételreceptben üti fel a fejét. Soroljuk néhány kedvező tulajdonságát, ami miatt valóban érdemes beépíteni az étrendbe.
Igen egészséges növény a gyömbér
A gyömbér - pontosabban a gyökértörzse - csak az utóbbi években ütötte fel a fejét a hazai gasztronómiában. Főleg távolkeleti receptek összetevőjeként lehet vele találkozni a konyhákban. Viszont teaként korábban is népszerű volt.
Szerencsés, hogy egyre többen felhasználják a növényt Magyarországon, hiszen a fogyasztásának számos kedvező hatása van. A friss gyömbérben meglehetősen nagy mennyiségben fordul elő például kalcium, C-vitamin, szénhidrát és kálium. Az Origó sorolta fel hét, az egészségre gyakorolt kedvező tulajdonságát. A listájukat mi is közöljük:
- Támogatja az emésztést
- Csökkenti az émelygést
- Enyhíti a fájdalmakat
- Csökkenti a vércukorszintet
- Csökkenti a szívbetegség kockázatát
- Segíthet a rák megelőzésében
- Javítja az agy működését
+1: A cukor utáni sóvárgást is csökkentheti
Néha az ember nagy vágyat érezhet arra, hogy édességet fogyasztjon. Az érzés kiváltója például ételérzékenység, tartós stressz, vércukorszint-ingadozás vagy hormonszintváltozás is lehet. Azonban a túlzott cukorbevitel akár szívproblémák, elhízás, kettes típusú diabétesz, hormonbetegségek vagy szorongás kialakulásához is vezethet, valamint függőséget is okozhat - írja a HealthShots.
Mindezek miatt érdemes minimalizálni a cukorbevitelt, illetve kiváltani valamivel a cukrot. A gyömbér mellett sorolunk további négy olyan fűszert, amelyek egy kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként segíthetnek csökkenteni az édesség utáni sóvárgás.
- Gyömbér: Segít kordában tartani vércukrunkat. Emellett az ízének köszönhetően csökkenteni tudja a cukros íz utáni sóvárgást.
- Fahéj: Vércukorszint-stabilizáló hatásáról is ismert. Az inzulinhoz hasonló szerepet vesz fel a szervezetben, és ösztönzi a glükóz eljutását a sejtekbe.
- Görögszénamag: Aminosavai stimulálják az inzulintermelést.
- Szegfűszeg: Amellett, hogy csökkenti a vérben a glükóz koncentrációját, javítja az inzulintermelést.
- Kardamom: Íze segíthet pótolni az édes ízvilágot.