Télen különösen ajánlott a gyömbér fogyasztása
Fotó: Shutterstock

7+1 érv a gyömbér fogyasztása mellett

Korábban alig lehetett találkozni a gyömbérrel Magyarországon, azonban az utóbbi években például teaként is népszerűvé vált. Emellett egyre több itthon felkapott ételreceptben üti fel a fejét. Soroljuk néhány kedvező tulajdonságát, ami miatt valóban érdemes beépíteni az étrendbe.


Igen egészséges növény a gyömbér

A gyömbér - pontosabban a gyökértörzse - csak az utóbbi években ütötte fel a fejét a hazai gasztronómiában. Főleg távolkeleti receptek összetevőjeként lehet vele találkozni a konyhákban. Viszont teaként korábban is népszerű volt.

Szerencsés, hogy egyre többen felhasználják a növényt Magyarországon, hiszen a fogyasztásának számos kedvező hatása van. A friss gyömbérben meglehetősen nagy mennyiségben fordul elő például kalcium, C-vitamin, szénhidrát és kálium. Az Origó sorolta fel hét, az egészségre gyakorolt kedvező tulajdonságát. A listájukat mi is közöljük:

  • Támogatja az emésztést
  • Csökkenti az émelygést
  • Enyhíti a fájdalmakat
  • Csökkenti a vércukorszintet
  • Csökkenti a szívbetegség kockázatát
  • Segíthet a rák megelőzésében
  • Javítja az agy működését

+1: A cukor utáni sóvárgást is csökkentheti

Néha az ember nagy vágyat érezhet arra, hogy édességet fogyasztjon. Az érzés kiváltója például ételérzékenység, tartós stressz, vércukorszint-ingadozás vagy hormonszintváltozás is lehet. Azonban a túlzott cukorbevitel akár szívproblémák, elhízás, kettes típusú diabétesz, hormonbetegségek vagy szorongás kialakulásához is vezethet, valamint függőséget is okozhat - írja a HealthShots.

Mindezek miatt érdemes minimalizálni a cukorbevitelt, illetve kiváltani valamivel a cukrot. A gyömbér mellett sorolunk további négy olyan fűszert, amelyek egy kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként segíthetnek csökkenteni az édesség utáni sóvárgás.

  • Gyömbér: Segít kordában tartani vércukrunkat. Emellett az ízének köszönhetően csökkenteni tudja a cukros íz utáni sóvárgást.
  • Fahéj: Vércukorszint-stabilizáló hatásáról is ismert. Az inzulinhoz hasonló szerepet vesz fel a szervezetben, és ösztönzi a glükóz eljutását a sejtekbe.
  • Görögszénamag: Aminosavai stimulálják az inzulintermelést.
  • Szegfűszeg: Amellett, hogy csökkenti a vérben a glükóz koncentrációját, javítja az inzulintermelést.
  • Kardamom: Íze segíthet pótolni az édes ízvilágot.

Ne hagyd ki!