Ha éhes vagy, egyél!
Fotó: Shutterstock

Tavaszi fáradtság? Így küzdhetsz ellene hatékonyan

A megfelelő étrend, a rendszeres testmozgás és a minőségi alvás lehet a leghatékonyabb módja a kimerültség elkerülésének a Semmelweis Egyetem dietetikusa szerint. A jó közérzethez pedig szükséges, hogy együnk, ha éhesek vagyunk, aludjunk, ha álmosak vagyunk és mozogjunk a szabadban.


Ha nem pihensz eleget, ne csodálkozz, hogy fáradt vagy

Szabó Adrienn, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika dietetikusa szerint természetes, hogy a téli hónapok után tavaszra megváltozik a szervezet energiaigénye. Ahogyan növekszik a napsütéses órák száma, egyre többet vagyunk ébren, és aktívabbak is leszünk. Az alvást szabályozó melatonin hormon szintje emiatt csökken, ami változást hoz a szervezetben.

A sejtek az éjszakai pihenés közben regenerálódnak legjobban, és aki nem piheni ki magát, az fáradtabb, enerváltabb lehet. Ahhoz, hogy ezt az állapotot elkerüljük, az étkezésre, a vitaminokra és a mozgásra is nagy hangsúlyt kell fektetni

- nyilatkozta Szabó Adrienn.

Oda kell figyelni az étkezésre

Ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket, valamint leküzdjük a fáradtságot, szükség van a megfelelő vitaminszint fenntartására, például friss zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, gabonafélék és hüvelyesek fogyasztásával.

Vannak azonban olyan mikrotápanyagok, amelyek kifejezetten az állati eredetű nyersanyagokban fordulnak elő: a tejtermékekben, húsokban, a halakban, a tojásban. A hőmérséklet emelkedésével kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, a fáradtsággal együtt azonban nő az ember étvágya, ezért érdemes figyelni arra, hogy mit mivel fogyasztunk. Egy jól összeválogatott menüsor hozzájárul ahhoz, hogy minden évszakban jól érezzük magunkat

- mondta a dietetikus.

Hozzátette, az étkezés mellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás is. Ezért táplálkozáskor javasolt meginni egy nagy pohár vizet.

Tippek az anyagcsere fokozásához

Korábban mi is írtunk róla, hogy a légzésben, a gondolkodásban, az emésztésben, a vérkeringésben, a testhőmérséklet szabályozásában és a sejtek javításában is szerepe van az anyagcserének. Létfontosságú, hogy a szervezetnek elegendő energiája legyen a mindennapokhoz. Sorolunk hat egyszerű módszert, amivel felpörgethető az anyagcsere:

  • Fizikai aktivitás növelése
  • Nem szabad kihagyni étkezéseket
  • Elegendő koffein bevitele a szervezetbe
  • Megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés
  • Nagyobb folyadékbevitel
  • Magasabb hőmérsékletű ételek fogyasztása

A felsorolt tippekkel (melyekről bővebben itt olvashatsz) felpörgethető az anyagcsere és beindítható a fogyókúra, de önmagukban nem eredményeznek drámai fogyást. A fogyási célok érdekében például az egészséges étrendek követése lehet célravezető, valamint az elégséges testmozgás. Emiatt ajánlott szakemberrel konzultálni az ügyben.

The Conversation

Ne hagyd ki!