Jelentősen változik az időjárás
Fotó: Shutterstock

Országos esőzésre és erős szélre számíts a hétvégén

Itt a legfrissebb, egy hétre vonatkozó időjárás-előrejelzés! A hét végén országszerte várható csapadék, nagy területen akár jelentős mennyiség is eshet. Mutatjuk a részleteket.


Csapadék a láthatáron

A folytatásban régen látott dolog következik, egy légörvény felhő és csapadékzónája helyeződik térségünk fölé a hét végén. Ebből országszerte várható csapadék, eső, zápor, zivatar, zömében szombaton, északkeleten még vasárnap is. Hétfőtől ismét szárazra fordul az idő. A csapadék mennyisége területi átlagban 5-15 mm között valószínű, de kisebb körzetekben 20-30 mm is lehullhat – írja a met.hu.

A jelenlegi számítások szerint ezúttal a keleti országrész sem marad ki a csapadékból. Bár jól jön minden eső, de ha ténylegesen csak ekkora mennyiség esik majd le, az csak a kiszáradt talaj fölső 5-10-20 cm-ét fogja átnedvesíteni. A hőmérséklet a pénteki 32-37 fok közötti csúcsértékekről vasárnapra 22-27 fokig esik vissza. A jövő héten aztán visszatérnek a 30 fok körüli maximum értékek. A légörvény hátoldalán, főleg vasárnap kell tartós és erős északnyugati szélre számítani, majd keddre megnyugszik fölöttünk a légkör.

Eddig nem csökkent a vízhiány

A múlt héten száraz, napos, egyre melegebb időben volt részünk. A hőséget lezáró hidegfrontok csak kismértékű enyhülést hoztak időjárásunkban. Kevés helyen, főként északon és nyugaton esett 5 mm-t meghaladó csapadék, és bár több fokkal visszaesett vasárnapra a hőmérséklet, így is 30 fok fölött alakulnak a maximumok. A vízhiány nem csökkent, továbbra is aszálytól szenvednek növényeink.

Ne hagyd ki!