Évente csak néhány ezer darabot termesztenek a luxusananászból
Fotó: Shutterstock

140 ezer a gyümölcs darabja, de elkapkodják

Több mint másfél évtizednyi kutatással és fejlesztéssel hoztak létre egy új ananászfajtát Costa Ricán. Jelenleg csak néhány ezer gyümölcsöt termesztenek belőle évente. Az ára kiugróan magas, viszont veszik, mint a cukrot.


Kelendő a luxusananász

Egy kaliforniai üzletben 395 dollárért (nagyjából 140 ezer forint) kínálnak egy darab limitált kiadású Rubyglow ananászt. A különleges gyümölcs magas árát például az indokolja, hogy évente csak néhány ezer darab terem belőle – írja a CNN.

A ritka Rubyglow rubinhoz hasonló színű héjáról, valamint az igen édes, sárga belsejéről ismert. Del Monte gyümölcskereskedő hozta létre Costa Ricán, az elmondása szerint 16 év kutatással és fejlesztéssel.

Korábban csak Kínában volt kapható. Azonban a növekvő prémium gyümölcsfogyasztásra reagálva az Egyesült Államokban is bevezeték a közelmúltban.

Az Economx megjegyzi, a luxusgyümölcsök iránti igény különösen Ázsiában magas. Ott Japán vezető szerepet tölt be a világ legdrágább gyümölcseinek termesztésében, melyeket elsősorban top éttermeknek adnak el.

(Borítóképünk illusztráció.)

Ennyit ér, ha a csap alatt lemosod a zöldséget, gyümölcsöt

Egyébként arról is írtunk a napokban, hogy a mezőgazdaságban használt növényvédő szerek mérgek, így sokakban megfogalmazódhat a kérdés, vajon elég-e, ha egyszerűen csak folyó víz alatt mossuk meg a gyümölcsöket, zöldségeket.

A Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet az Egyesült Államokban vizsgálta a növényvédőszerek hatásait, az ottani Mezőgazdasági Minisztériumtól kapott adatok alapján, hét évre visszamenőleg. A szakemberek 59 általánosan elterjedt gyümölcsöt és zöldséget tettek górcső alá, és nem csupán friss változatokat, hanem konzerveket, szárítottakat vagy fagyasztott változatokat is.

Úgy találták, hogy az (USA-ban) általánosan eladott gyümölcsök és zöldségek mintegy 20 százaléka tartalmazhat az egészségre már káros mennyiségű növényvédő szert, olyan népszerű élelmiszereknél, mint a paprika, az áfonya, a zöldbab, a burgonya és az eper. Még olyan növényvédő szerekre is rábukkantak, amelyeket az Egyesült Államokban nem is engedélyeznek – ezek importtermékek voltak.

De mit tegyen az, aki tényleg biztonságban szeretné érezni magát? A Gizmodo, régebbi kutatási eredményeket felelevenítve, jó hírrel szolgál. A Connecticuti Mezőgazdasági Kísérleti Állomás szakemberei 2000-ben publikáltak egy tanulmányt, amelyben összehasonlították a boltban vásárolt termékek növényvédőszer-szintjét folyó vízzel történő lemosás előtt és után.

Azt találták, hogy az általuk figyelt 12 növényvédő szer körül kilencnél észrevehetően csökkent a maradék mennyisége. A későbbi kutatások során azt is tesztelték, hogy mi történik a termékekkel, ha mosatlanul hagyták, egy percig folyó vízzel mosták, víz és szappan keverékével mosták, majd négy speciális termékmosóval tisztították. Az eredmény szerint csak az öblítetlen termékekben volt észrevehetően magasabb a növényvédőszer-maradék szintje, ami azt jelenti, hogy a folyó víz önmagában is elegendő a veszélyes anyagok eltávolításához.


Ne hagyd ki!