Meglehetősen stabil jövedelmet biztosít az étkezési, őszi mák a termesztőinek
Fotó: Shutterstock

A következő évek hazai sikernövénye lehet a mák

Néhány év alatt majdnem a duplájára nőtt a mák hazai vetésterületeinek a mérete. Igencsak vonzóvá teszi a termesztését, hogy más növényekkel szemben meglehetősen stabil jövedelmet biztosít a gazdáknak.


Átalakult a hazai máktermesztés

Jellemzően jövedelmezőbb étkezési mákot termeszteni, mint iparit, ezért manapság inkább az előbbivel foglalkoznak a magyar termelők. Az elmúlt évek másik lényeges változása pedig az az ágazatban, hogy egyre többen vetik a mákot ősszel, nem pedig tavasszal. Ennek az oka leginkább az, hogy az őszi fajtáknál általában nagyobb a termésbiztonság és a terméshozam. Mindezek a változások hozzájárultak ahhoz, hogy amíg néhány éve nagyjából 8 ezer hektáron termesztettek mákot Magyarországon, az idén körülbelül 15 ezren.

A mák felvásárlási ára stabilnak nevezhető évek óta, mert nem mutat nagy ingadozásokat szemben a többi agrártermék árával. A népszerűsége azzal is magyarázható, hogy a repce termesztése egyre nehezebb és sok termelő próbálkozik a repce helyett különböző alternatív növényekkel úgy, hogy közbena vetésforgót is képesek megtartani. A mák ugyan még nincs benne a vetésforgóban és nem lesz képes kiváltani a repcét, mert csak kis szeletet hasít ki a mezőgazdaságból. (…) A hazai termesztők elsősorban exportra termelnek. Az elmúlt időszak nagy változásokat hozott, mert addig az orosz és az ukrán piac volt a két felvásárló ország, de a jelenlegi helyzetből kiindulva Nyugat-Európa lett a mák célpontja

- nyilatkozta Szalka János, a Sotiva Kft ügyvezető igazgatója a Növényvédőszernek.

A külföldi konkurenciával is birkózik a hazai máktermesztés

Az ipari mák termőterülete azután kezdett csökkenni Magyarországon, miután megszűnt a növény gyógyszerészeti célú feldolgozása, így a stabil felvevőpiaca is, így sokan hagytak fel a mák termesztésével. Azonban az étkezési mák kereslete manapság igen kedvező, igaz a magyar termelőknek versenybe kell szállniuk a szlovák és a török importmák jellemzően nyomott árával. A máktermesztés munka- és költségigényes, ami meglátszik az árszintjén is.

A manapság Magyarországon termelt mák ízintenzitásban és olajtartalomban elmarad a XX. században termesztett hazai fajtáktól. Ennek az az oka, hogy az Unió szigorú szabályokhoz köti a máktermesztést, hiszen a belőle kinyerhető ópium önmagában veszélyes kábítószer, ráadásul abból készül a heroin is.

Emiatt az EU bejelentéskötelessé tette a máktermesztést, valamint az államszövetség területén kizárólag olyan mákot lehet vetni, melyből csak csökkentett mennyiségű ópium nyerhető ki.

Így nem meglepő, hogy igen szigorúak a máktermesztésre vonatkozó szabályok. Például azt is be kell jelenteni, hogy mely táblákon termesztik a gazdák a növényt. A szakhatóság munkatársai pedig évente többször ellenőrzik a termelést.

Ne hagyd ki!