Pedig a kereslete sem rossz
Fotó: Shutterstock

Szerencse is kell a mákhoz

Továbbra is jó a piaca a hazai máknak, azonban a XX. században népszerű fajták a belőlük kinyerhető nagyobb ópiummennyiség miatt már nem termeszthetők. Viszont a kedvező kereslet ellenére sem foglalkoznak sokan a növénnyel Magyarországon.


Jónak ígérkezik az idei, hazai máktermés

Bedi Tihamér nagyjából 70 hektáron termeszt mákot Mesterházán és a környékén. A gazdálkodó számolt be róla, hogy az idei tapasztalatok jók a növénnyel, és a termés minőségével sem lesz gond. Azonban nála a termésmennyiség kicsit elmaradhat a tavalyi 12 mázsától.

Nagy szerencse kell a mákhoz. Minden ősszel aggódunk is, hogy rendben kikeljen. Most szépen kisoroltak a magok, a tél és a tavasz is jó volt. A növény ápolására, a tápanyag-utánpótlásra, a gyommentesítésre azonban oda kell figyelni. Meghálálja a törődést, ugyanis a gabonához képest nagyobb jövedelmet hoz

- nyilatkozta a gazda a Vaolnak.

A külföldi konkurenciával is birkózik a hazai máktermesztés

Sokan hagytak fel a termesztésével az elmúlt évtizedekben, azonban még páron foglalkoznak mákkal Magyarországon. A kereslete igen kedvező, bár a magyar termelőknek nehéz versenybe szállniuk a szlovák és a török importmák nyomott árával. A máktermesztés munka- és költségigényes, ami meglátszik az árszintjén is.

A manapság Magyarországon termelt mák ízintenzitásban és olajtartalomban elmarad a XX. században termesztett hazai fajtáktól. Ennek az az oka, hogy az Unió szigorú szabályokhoz köti a máktermesztést, hiszen a belőle kinyerhető ópium önmagában veszélyes kábítószer, ráadásul abból készül a heroin is. Ezért az EU bejelentéskötelessé tette a mák termesztését, valamint az államszövetség területén kizárólag olyan mákot lehet vetni, melyből csak csökkentett mennyiségű ópium nyerhető ki.

Szigorú szabályok

Az Agroinform is kiemeli, milyen szigorúak a máktermesztésre vonatkozó szabályok. Például azt is be kell jelenteni, hogy mely táblákra vetik a gazdák a mákot. A szakhatóság munkatársai pedig évente többször ellenőrzik a növényt.

Hozzáteszik, az ipari mák termőterülete azóta csökken Magyarországon, mióta megszűnt a növény gyógyszerészeti célú feldolgozása, így a stabil felvevőpiaca is. Azonban ezután előtérbe került a magcélú, vagyis élelmezésre szánt termesztése.

Ne hagyd ki!