Önellátók lehetnénk gyógynövényekből
Fotó: Shutterstock

Nagyhatalom lehetnénk gyógynövényekből, de nem vagyunk azok

Minden adott ahhoz, hogy Magyarország önellátó legyen gyógyfüvekből. Azonban ehhez szükség lenne egy átgondolt, a termelők igényeit figyelembe vevő támogatási rendszerre – állítják a szakértők.


A gyógyszer- és az élelmiszeripar is felhasználja a gyógynövényeket

Jelenleg nagyjából 120 milliárd forintos magyar gyógynövényszektorról beszélhetünk. A hazai gyógynövényágazat termékei teákban, illóolajokban és fűszernövényekben is megjelennek. Emellett az ágazat fontos szerepet játszik például a magyarországi környezetvédelemben és a fenntartható mezőgazdaság elérésében is. A támogatása ezért is fontos lehet.

Az elsődleges termesztés során még nem válik szét egy adott növény esetében, hogy gyógyszer-, vagy élelmiszeripari felhasználásra készül. (...) Ha élelmiszerként kerülnek felhasználásra ezek a gyógynövények, akkor figyelembe kell venni az egyes élelmiszerekre vonatkozó állításokat, a gyógyhatásra való utalásokat, amelyeket mind nemzetközi, mind pedig hazai környezetben is elég szigorúan, jogszabályi keretek között tehetünk meg

- idézi Czirbus Zoltánt, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnökét a Növényvédőszer.

Nagy részben kistermelők

Megjegyzik, a statisztikák alapján nem szorulna gyógynövényimportra Magyarország, azonban Szerbiában vagy Horvátországban például kamillát hatékonyabban és olcsóbban állítanak elő, mint hazánkban. Ezért szükség lenne a magyar versenyképesség növelésére is. Emellett egy másik problémára is rávilágítottak.

A gyógynövényszektor sajátossága, hogy a termesztők nagy része kis, akár egy hektár alatti területen gazdálkodik, így könnyen kimaradhat a támogatásból

- mondta Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős alelnöke.

Hozzátette, úgy tűnik, a gyógynövényágazat a szántóföldi és a családi gazdaságokban termesztett gyógynövények világa felé mozdul el. Azonban az évszázados magyar tapasztalatok az ágazat előnyére is válhatnak.

Ma már olyan gyors szárító berendezések vannak, amelyekkel magas minőségű és beltartalmi értékű exportálható alapanyagokat tudunk szállítani, ezért az innovativitás és az évszázados tudás újbóli felhasználása jelenti a kitörést

- fűzte hozzá az alelnök.

9 lakásban termeszthető fűszer- és gyógynövény

Ha a fűszer- és gyógynövényeknél járunk: felsorolunk kilenc igen dekoratív, a lakásban vagy az erkélyen is termeszthető, népszerű fűszer- illetve gyógynövényt. Igaz, megfelelő hőmérsékletre, napfényre, cserépre, virágföldre, vízre, esetleg tápoldatra és egy kis gondoskodásra mindenképpen szükségük van. Íme, a lista:

  • Bazsalikom
  • Borsmenta, fodormenta
  • Citromfű (citromszagú melissza, mézfű)
  • Kakukkfű
  • Kapor
  • Metélőhagyma
  • Rozmaring
  • Szurokfű/oregánó (közönséges szurokfű, vadmajoránna)
  • Petrezselyem

A részletekért ezt a cikkünket ajánljuk a figyelmedbe.

Ne hagyd ki!