Még mindig sokan foglalkoznak étkezési mák termesztésével hazánkban
closeup photo of poppy pods
Photo by Jens Vogel on Unsplash

A gubára meg a bejglibe még lesz elég hazai mákunk

A mák a búza hektárköltsége alatt akár a repce árbevételét is behozhatja. Az utóbbi hónapok aszályos időjárása azonban ezt a növényt sem kímélte. A magyar mák ugyan már kevésbé bódító, mint régen, de még mindig igen keresett. Mutatjuk, hogyan áll jelenleg a hazai mákágazat.


A külföldi konkurenciával is birkózik a hazai máktermesztés

Még mindig számos gazda foglalkozik máktermesztéssel Magyarországon. A mák kereslete igen kedvező, bár a magyar termelőknek nehéz versenybe szállniuk a szlovák és a török importmák nyomott árával. A máktermesztés munka és költségigényes, ami meglátszik az árán is – idéztünk korábban egy hazai termelőt.

A manapság Magyarországon termelt mák ízintenzitásban és olajtartalomban is elmarad a XX. században termesztett hazai fajtáktól. Az oka ennek az, hogy az Unió szigorú szabályokhoz köti a máktermesztést, hiszen a belőle kinyerhető ópium önmagában veszélyes kábítószer, ráadásul abból készül a heroin is. Ezért az EU bejelentés-kötelessé tette a máktermesztést, valamint az Unió területén kizárólag olyan mákot lehet vetni, melyből csak csökkentett mennyiségű ópium nyerhető ki.

Így áll a hazai mákágazat

Őszi és tavaszi vetésű étkezési mákot összesen nagyjából 7600 hektáron termesztenek jelenleg hazánkban,ez egy kicsivel nagyobb terület, mint a 2020-2021-es időszakban. Összesen több mint 500 természetes személy és szervezet foglalkozik vele Magyarországon manapság – írja a Nébih adataira hivatkozva az Agroinform.

Tavaly azonban óriási területen pusztult ki a növény. Amíg a betakarított terület mérete nagyjából 4700 hektár volt, az őszi vetésű mák körülbelül 3700 heltáron veszett oda. Ezzel együtt 2021-ben 2915 tonnát termeltünk belőle.

Jelentősen csökkent azonban az ipari mák termőterülete. Amíg a 2020-2021-es szezonban nagyából 2100 hektáron vetették, a mostani idényben csak valamivel több mint 400 hektáron. Ennek az lehet az oka, hogy egy nagyobb termesztető kivonult, és korábban jelentős mennyiség el is pusztult a növényből.

Nem áll jól az idei mák sem

A máktermesztés több fázisban kritikus, első a kelés, ami idén is a március-áprilisi szárazságban probléma volt. Mivel nem gyökeresedik mélyen, később is gond a csapadékhiány, kipusztul vagy olyan alacsony, gyenge marad, hogy lényeges hozam nem várható tőle. Ez már sokéves tendencia sajnos, ezért az utóbbi 10 évben igen erőteljesen az őszi vetésű fajták kerültek előtérbe. A tavaszi vetésű eleve töredéke csak a korábbiaknak

- idézi Zámboriné Dr. Németh Éva egyetemi tanárt a portál.

A szakértő megjegyezte azt is, hogy a mák a búza hektárköltsége alatt tudja produkálni a repce árbevételét a mérsékelt tápanyagigénye miatt, ezért jelentős profitot hozhat. Ehhez azonban nagy odafigyelést igényel a termesztése. Egy jobb állományban akár egy tonna mag és egy tonna tok is megteremhet hektáronként. Aszály idején, gyengébb talajon viszont ennek a mennyiségnek a negyede jellemző. Érdemes megemlíteni, hogy az őszi mák is nagyobb hozamra képes, mint a tavaszi.

Ne hagyd ki!