Továbbá a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is mérsékelheti a fogyasztásuk
Fotó: Shutterstock

Akár a rák kockázatát is csökkenthetik ezek az élelmiszerek

Egy friss kutatás szerint nagyon magas tápértékkel és egészségmegőrző hatással bírnak bizonyos babfélék. Akár szív- és érrendszeri, valamint rákos megbetegedések kockázata is csökkenthető a fogyasztásukkal.


Igen egészségesek lehetnek egyes mexikói babfélék

A mexikói CIATEJ Kutató Intézet vizsgálatai szerint az észak-amerikai országban évszázadok óta termesztett, nagyjából 60 féle fekete- és pintóbab tápértéke és az egészségmegőrző hatása kiemelkedő a világ más részein termesztett babfajtákhoz képest.

Ezek a babok a bennük lévő különleges antioxidáns, poliszacharid, gyulladásgátló és fenol vegyületek révén igazi szuperételeknek tekinthetők. Ezeknek a fogyasztása egyértelműen csökkenti a szív- és érrendszeri, illetve rákos megbetegedések, valamint a cukorbetegség kockázatát

- idézi a tanulmány társszerzőit, Elvira de Mejia professzort és David Fonseca Hernández doktoranduszt az Agroinform.

Hozzátették, a mexikói babok kivonatai akár élelmiszer-adalékok, valamint bőrkezelési és kozmetikai cikkek alapanyagául is szolgálhat.

Egészséges és diétás fekete bab

Egyes fehérjében gazdag ételek fogyasztása hozzájárulhat akár a hasi zsír csökkentéséhez is. Számos szakember úgy véli, a fekete bab és a lazac a legjobb táplálékok közé tartoznak a zsírégetéshez. Ezeknek a magas fehérjetartalmú ételeknek sok energiát igényel a feldolgozásuk. A szervezetnek keményebben kell dolgoznia, hogy megeméssze azokat, így több kalória és testzsír ég el. A fekete bab emellett rengeteg tápanyagot és energiát is biztosít a szervezetnek.

Ezeknek a baboknak a rosttartalma sokáig jóllakottá tesz, és jótékonyan hat a bélrendszer jó baktériumainak táplálására. Megköti és kiöblíti a méreganyagokat a szervezetből, sőt, segít a koleszterinszint és a testsúly csökkentésében is. (…) Rizzsel együtt fogyasztva ezek a hüvelyesek a legjobb módja annak, hogy mind a kilenc esszenciális aminosavat bevigyük

- idéztük Trista Best dietetikust.

Hozzátette, a fekete bab fogyasztása felpörgetheti az anyagcserét, valamint segítheti az emésztést is.

Jó választás lehet a lazac is

A halak, azokon belül a lazac fogyasztása is különösen alkalmas lehet az említett célok eléréséhez. Fokozhatja az anyagcserét és égetheti a hasi zsírt. Egészséges zsírokat és fehérjéket is kínál, valamint forrása az omega-3 zsírsavaknak és a D-vitaminnak.

Az omega-3 zsírsavak segíthetnek csökkenteni a gyulladást, hozzájárulhatnak az immunrendszer szabályozásához és támogathatják az emésztést, ami mind hozzásegíthet a fogyáshoz. A lazac fogyasztása leginkább magas fehérje- és alacsony szénhidráttartamú zöldségekkel ajánlott.

Ne hagyd ki!