A mikrozöldségekben akár 40-szer több tápanyag van, mint a kifejlett, érett állományban. Ezen kívül könnyű és biztonságos termeszteni, akár 10 nap alatt betakarítható. Itt egy szuperélelmiszer.
A "mikrozöldség" a köznyelvben az ehető zöldségek fiatal palántáinak megnevezése, amelyek még nem fejlesztették ki a szikleveleket. Kutatások kimutatták, hogy ezekben a fiatal növényekben akár 40-szer több tápanyag van, mint a kifejlett, érett zöldségekben.
Túlnyomórészt ellenőrzött üvegházi környezetben zajlik termelésük, ezek az élelmiszerek bármely olyan környezetben termeszthetők, ahol a hőmérséklet magasabb 20 foknál és a páratartalom stabil. Termesztése kevesebb helyet és munkaerőt igényel, mint a hagyományosé, és akár 10-14 nap alatt is betakarítható - írja az Agrárszektor.
A mikrozöldségek egyes fajtái olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek a kifejlett növényekben már nem észlelhetőek.
Egészségügyi hatások
A mikrozöldségek szénhidrátok, fehérjék, lipidek, vitaminok, ásványi anyagok és fitokemikáliák gazdag forrásai. Klinikai vizsgálatok kimutatták ezen élelmiszerek jelentős antioxidáns potenciálját, és megvilágították orvosi potenciáljukat a vércukorszint szabályozásában, a testsúlyszabályozásban és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében. A mikrozöldségek fitokémiai összetevői könnyen emészthetőek, és feltételezések szerint antibakteriális, antidiabetikus és gyulladáscsökkentő hatásúak.
Gyorsan el kell fogyasztani
A mikrozöldség-ágazat egyik fő kihívása a tárolás, mert ezek az élelmiszerek különösen rövid eltarthatósági idővel rendelkeznek és a tárolás során gyorsan csökken tápanyagtartalmuk.