Folyamatosan emelkedik a narancslé ára a világpiacon, azonban az utóbbi évre jellemző több mint százszázalékos drágulás kiemelkedik az áremelkedés eddigi dinamikájából. A növekedés elsősorban a globális terméscsökkenéssel magyarázható.
Egy év alatt több mint duplájára emelkedett a narancslé ára
Az elmúlt másfél évben dinamikusan emelkedett a narancslé világpiaci ára. A Fresch Plaza szerint jelenlegi 5.390 dollár körül alakul a lé globális átlagára, ami 115 százalékos növekedést jelent a tavaly októberi árszintjéhez képest. Ráadásul a szakértők további drágulást valószínűsítenek.
A drasztikus árnövekedés leginkább a narancstermelés évtizedek óta tartó zsugorodásával magyarázható. Azt pedig elsősorban egy narancsfák körében világszerte terjedő betegség okozza. A zöldülésben (gyógyíthatatlan bakteriális betegség, amely a gyümölcsök korai lehullásához, keserűségéhez és elhalványulásához vezet), szenvedő fák jelentős része elpusztul.
A probléma igencsak érinti a globális narancslé-kínálat 75 százalékát adó Brazíliát, ahol iparági források szerint gyakorlatilag teljesen kimerültek a lékészletek. Továbbá nem kerüli el a betegség a másik két nagy termelő Mexikót és Egyesült Államokat sem. Mindezzel párhuzamosan a világkereslet folyamatosan növekszik a narancslére.
Számos előnyük lehet a káliumban gazdag gyümölcsleveknek
A Harvard School of Public Health intézet kutatása alapján a magas káliumtartalmú ételek és italok hozzájárulhatnak a szívbetegségek megelőzéséhez. Ez az ásványi anyag mérsékelheti a szervezet túlzottan magas nátriumszintjét, illetve rugalmasabbá teheti az érfalakat, így csökkentheti a magas vérnyomást is.
Különösen előnyös lehet a narancs, a mandarin, a maracuja (avagy passiógyümölcs), valamint a gránátalma frissen préselt leve, hiszen ezek nagy mennyiségben tartalmaznak káliumot. Egyébként egy csésze maracujalében 687 milligramm kálium van, ugyanannyi gránátalmalében 533, narancslében 496, mandarinlében pedig 440 milligramm.
Azonban a szakértők azt javasolják, a jótékony ásványianyag-tartalom ellenére a fogyasztók körültekintően válasszanak gyümölcslevet, hiszen egyes termékek jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Így azok hatása éppen ellentétes lehet például a vérnyomásra gyakorolt hatásukban.
Emberek életét hosszabbíthatja meg, ha elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak
Egyébként a zöldség- és gyümölcsfogyasztás alacsony szintje évente mintegy hárommillió ember haláláért felelhet világszerte – állapították meg az amerikai Tufts Egyetem kutatói. Arról is tájékoztattak, sikerült bizonyítaniuk a feltételezést, miszerint összefüggés lehet a szívbetegségek kialakulása és a túl kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás között.
Az egyetem tudósai kimutatták, a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkezett halálozások legnagyobb arányban a kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó országokban és régiókban fordulnak elő. Azok egyhetedéért az elégtelen gyümölcsfogyasztás, egytizenkettedéért pedig a nem megfelelő zöldségfogyasztás okolható.