Főleg savanyítva fogyasztják, elsősorban az ország nyugati részén
Fotó: Shutterstock

Korábban takarmány volt, manapság közkedvelt csemege

Elsősorban Vas és Zala vármegyékben közkedvelt csemege a tarlórépa, másik nevén a kerekrépa. Leginkább savanyítva fogyasztják a könnyű, egészséges és ízletes növényt. Pedig korábban főleg az állatoknak termesztették, mint takarmányt.


A magyar konyhákat is meghódította a tarlórépa

A nevével ellentétben a káposztafélék családjába tartozik a tarlórépa, avagy a kerekrépa. Az előbbi elnevezése onnan származik, hogy korábban az aratás után jellemzően a gabonatarlóba vetették el. Az állatok eledelének szánták. Csupán a világháborúk idején, az ínséges időkben kezdték fogyasztani az emberek.

Azóta igen népszerűvé vált, és hazai éttermek kínálatában is előfordul. Egészséges és ízletes, valamint könnyen emészthető. Elsősorban savanyúságként fogyasztják. A legelterjedtebb fajtájának a répateste lila-fehér színű, gömbölyű, de van hengeres változata is, ami azért közkedvelt, mert könnyebb reszelni.

Az Agroinform megjegyzi, a növény májustól augusztusig bármikor vethető. A betakarítása késő ősszel történik, jellemzően a fagyok előtt. Aszályos, forró időszakban kétes a kelése, valamint igen gyakran megtámadják a leveleit a földibolhák. Emellett veszélyt jelentenek rá a kukacok és a meztelen csigák is.

Jövője lehet hazánkban a füge termesztésének

Manapság néhány nem honos, korábban egzotikusnak tartott növény is egyre jobban terjed a hazai kertekben. Magyarország klímájának megváltozásával kedvezőbbé válnak a feltételek a füge termesztéséhez is idehaza. Ezért sem meglepő, hogy egyre több kert dísze a fügefa.

A termésének igen magas a rosttartalma, ráadásul B-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt és káliumot is tartalmaz. Mindezek miatt fogyasztása igen kedvezően hathat az egészségre. Például segítheti az emésztést, meggátolhatja a székrekedést, segíthet normalizálni a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét, részt vehet az erek megóvásában, illetve csökkentheti az érelmeszesedés kockázatát.

Egyes kutatások szerint a fügefa gyümölcse mellett a levele is jótékonyan hathat a vérnyomásra. A leveleiből készült tea felveheti a harcot az övsömör, a májcirózis, a szemölcsök, a magas vérnyomás, a gyomorfekély és a különböző bőrbetegségek ellen. Az is bizonyított, hogy a fogyasztása csökkenti a vércukorszintet és a diabétesszel összefüggő gyulladások kialakulásának kockázatát.

5 kerti haszonnövény, ami jól bírja a forró nyarat

Sorolunk néhányat a kert legstrapabíróbb, legkitartóbb növényei közül is, amelyeket nyugodtam lehet ültetni vagy vetni naposabb területekre. Ezek a fajok nemcsak szépek, haszonnövények is. De itt a lista:

  • Édesburgonya (Ipomoea batatas)
  • Feketegyökér (Scorzonera hispanica)
  • Csicsóka (Helianthus tuberosus)
  • Földimogyoró (Arachis hypogaea)
  • Fénygyökér (Dioscorea batatas)

A részletekért ezt a cikkünket ajánljuk figyelmedbe.


Ne hagyd ki!