Könnyen meg is ázhatunk a következő napokban
Fotó. Shutterstock

Örülünk neki vagy sem, itt a tél

Megérkezett a hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés. Az előttünk álló napokban országszerte jelentős mennyiségre van kilátás nagyrészt enyhe eső, vasárnaptól az északi, északkeleti országrészben egyre nagyobb területen hó formájában. A jövő hét első felében téliesre fordul időjárásunk. Erős éjszakai lehűlések jöhetnek.


Beköszönt a téli időjárás

A hét további részében csapadékos, eleinte enyhe időre van kilátás, majd hétfőtől a hideg is megérkezik. Ma és holnap esőre számíthatunk, majd vasárnap az ország északi felén nyugat felől egyre többfelé havas esőbe majd havazásba vált át az eső, így hétfő reggelre főként a Bakonyban és az északkeleti országrészben néhány centiméteres hóréteg is kialakulhat. Összességében 20-40 mm csapadék valószínű hétfő délig, de helyenként ennél több is eshet – írja a met.hu.

Többfelé telítetté válik majd a talajok felső egy méteres rétege, és az Alföld és a Kisalföld területén is bőven jut majd az alsóbb rétegekbe is a nedvességből. Ma reggel többfelé előfordulnak gyenge fagyok, de napközben intenzív melegedés kezdődik, és a déli országrészben az esős idő ellenére is 10 fok fölé emelkedik estére a hőmérséklet, ami szombat hajnalban sem esik vissza számottevően. Az enyhe idő vasárnap reggelig folytatódik, akkor északnyugat felől csökkenni kezd a hőmérséklet, és az északi tájakon napközben is csak kevéssel fagypont fölötti értékek várhatók. Hétfőn reggel már sokfelé lesz fagy, és napközben sem melegszik számottevő mértékben a levegő, majd kedden és szerdán reggelente már -3, -8 fokig hűl le a levegő, de a hóval borított területeken ennél több fokkal is hidegebb lehet.

Így alakul az előző napok időjárása

Az elmúlt egy hétben frontok sorozata alakította időjárásunkat, melyek nagyrészt enyhe, főként a Dunántúlra nedvesebb légtömegeket szállítottak. A múlt hét második felében a Dunától nyugatra hullott számottevő, többnyire 4-10 mm csapadék, de délnyugaton 10-20 mm is leesett. Ugyanakkor a Dunától keletre a legtöbb helyen még 2 mm-t sem mérhettünk. Nagyobb mennyiség a hétfőn este érkezett frontrendszerrel esett, ekkor az északi, északnyugati országrészben 10-20 mm, az ország többi részén jellemzően 2-8 mm öntözte a földeket.

A mögöttünk álló egy hét csapadékmennyisége hazánk nyugati, északnyugati felén 5-10 mm-es többletet, míg keleti, délkeleti felén néhány mm-es hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, míg az egész ősz folyamán az ország északkeleti harmadán és a déli határszélen esett az átlag fölötti, míg a Dunántúl nagy részén és az Alföld középső tájain annál jóval kevesebb eső.

A talajok felső fél méteres rétege sokfelé telített vagy telítettséghez közeli állapotban van, az Alföld középső tájain illetve foltokban az északi országrészben hiányzik 15-30 mm nedvesség a telítettséghez. A mélyebb talajrétegekbe azonban az Alföldön és a Kisalföldön még bőven van hely a nedvességnek.

A hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál 1-2 fokkal melegebben alakult. Hétfőn és kedden kimondottan enyhe reggelekre ébredhettünk, a leghidegebb szerdáról csütörtökre virradó éjszaka volt, mikor nagy területen csökkent -3, -4 fokig a hőmérséklet. A legmelegebb órákban pedig a múlt pénteki hidegebb nap kivételével jellemzően 5-10 fokot mérhettünk.

Szántóföldi helyzetjelentés

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban várják a telet. A repce már november elejére igen megerősödött, de az ősz végére a kalászosok is bokros állapotba kerültek.

Augusztus utolsó dekádjában több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A hónap közepétől a talaj felső rétege egyre jobban kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést. A november első hetében érkezett csapadékra igen nagy szükség volt az egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez, és a hónap további részében, valamint december elején érkezett esők hatására az állományok megerősödve várják a telet. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az ország nagyobb részén az optimális körül vagy kevéssel a fölött jár, a Kisalföldön vannak területek, ahol jelentősen kevesebb esett ennél. A szokásosnál kissé enyhébb ősz hatására az összegzett hőösszeg pedig számottevően meghaladja az optimális értéket.


Ne hagyd ki!