Tokaji aszúkat tesztelt a Nébih
Fotó: Shutterstock

Józan értékelés a tokaji aszúk tesztjén, ez a bor lett a nyerő

A Szupermenta tesztjén is bizonyították kiválóságukat a tokaji aszúk - A nagy kereskedelmi láncok kínálata alapján összesen 17, 2016-2018-as évjáratú ötputtonyos tokaji aszúbort hasonlítottak össze a Szupermenta terméktesztjén a Nébih szakemberei. Hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból is mindenben megfeleltek a tokaji aszúk.


A laboratóriumban csaknem 40 paramétert vizsgáltak: mérték egyebek között a termékekben a glicerin és a tartósítószerek mennyiségét, valamint az alkohol- és cukortartalmat. A tesztelt aszúk alkoholtartalma – címkéjük szerint – 10,0 és 12,5 százalék között mozgott, melyet a laboratóriumi eredmények is megerősítettek. A vizsgált borok beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak.


A borok jelölésvizsgálata során a szakemberek ellenőrizték, hogy a kötelező elemek – évjárat, cukortartalom – szerepelnek-e a címkéken, valamint az egyéb jelölések megfelelnek-e a kritériumoknak. A jelölésvizsgálat nem tárt fel hiányosságot.


A Szupermenta terméktesztek egyik legnépszerűbb mozzanata a kedveltségi vizsgálat, ahol szakértő és laikus borkedvelők pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a Pauleczki Tokaji Muscat Lunel Aszú (2017) végzett az első helyen, második lett a Sárga Borház Tokaji Aszú (2017), míg a dobogó harmadik fokára az SZM Sommelier Tokaji Aszú (2017) léphetett fel. További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.


Ne hagyd ki!