Fejlesztésekbe menekül az ország pénzügyi rendszere
Fotó: Shutterstock

Búcsúznak a nyugati devizáktól az oroszok

Tovább szűkíti a lakosság devizafelvételi lehetőségeit az Orosz Központi Bank. A korlátozásoktól az rubel használatának az erősödését várják. Ráadásul az oroszországi fizetőeszköznek hamarosan érkezhet a digitális verziója.


Moszkva visszaszorítaná a nyugati devizák használatát

Az Orosz Központi Bank szeptember 9-ig hosszabbítja meg az Oroszországban érvényes devizafelvételi korlátozásokat az RBC.ru értesülése szerint. A jegybank a döntését a nyugati szankciókra hivatkozva hozta meg. Gyakorlatilag megtiltották az orosz vállalatoknak, hogy készpénzben számos nyugati ország valutáját vásárolják.

Devizaszámláról csak akkor lehet levenni pénzt Oroszországban, ha azt 2022. március 9-e előtt nyitották. Ekkor legfeljebb 10 ezer dollár a felvételi limit, vagy hasonló értékű euró. Nem alkalmanként, hanem összesen.

Jöhet a digitális rubel

Emellett áprilistól valódi felhasználók közreműködésével tervezi elindítani a digitális rubel tesztelését az orosz jegybank. Az első körben több mint tucatnyi bank csatlakozhat a kezdeményezéshez. A tesztekkor valódi tranzakciókat végeznének magánszemélyek és cégek bevonásával.

A KriptoWorld hozzáteszi, a nyugati szankciók miatt gyorsították fel az oroszok a digitális rubel fejlesztését, azonban korábban készen voltak a megfelelő tárcák. Eddig is számos próbát hajtottak végre, hogyan lehet fizetni és okosszerződéseket alkalmazni, valamint offline tranzakciókat végezni.

Szabályozza az EU a kriptopiacot

Mindeközben az Európai Unió a napokban szabályozhatja a kriptoeszközök piacát (MiCA). Az új szabályozás a stabil kriptopénzekre, a piacterekre és az eszközöket kezelő pénztárcákra fókuszálhat. Védheti a befektetőket, és segítheti a pénzügyi stabilitás megőrzését. Egyúttal támogathatja az ágazati innovációkat és növelheti a szektor vonzerejét.

Például a jövőben a kriptoeszköz-szolgáltatóknak szigorú szabályokat kell betartaniuk az ügyfeleik pénztárcájának védelméért. Egyúttal felelőségre lehet őket vonni, ha elveszítik a befektetők kriptoeszközeit.

Az új szabályozás egy pénzügyi intézményrendszert is bevon a kriptoszektor működésébe, bár a decentralizáltságuk megmarad. Például szigorúbb lesz a befektetési szolgáltatások engedélyezési rendszere.

The Conversation

Ne hagyd ki!