Árfolyam
Fotó: Markus Spiske/Unsplash

Hitelfelvételt tervezel? Jó hírünk van! Csökkenni kezdtek a kamatok!

Egyre gyakoribb jelenség a hitelkamatok csökkenése. Több pénzintézetnél is megfigyelhető ez, illetve olyan nagybankról is beszélhetünk, amelyik az elmúlt pár hétben többször is hozzányúlt a hitelek árához. A referenciamutatók szintén lefelé tartanak, amelynek a hatása a lakossági hitelekben is kezd érződni.


Májusban kamatcsökkentésbe kezdett a jegybank, az irányadó kamat ennek köszönhetően 18 százalékról július végére 15 százalékra csökkent. Ezzel együtt a lakossági hitelekre ható kamatok is csökkennek.

A Bank360 hosszas írása azt emeli ki, miszerint a referenciamutatók csökkenése már a bankok hitelajánlataiban is észrevehető. A lakáshitelek kamatai lassan, de biztosan araszolnak lefelé, és a drágább személyi kölcsönök árait is egyre több bank mérsékli. Az elmúlt hetekben gyakoribbá váltak a kamatváltoztatások, a hónap eleji megszokott mellett több bank hónap közben is hajtott végre kamatmódosításokat.

Ezt is olvasd el: Újabb bankot kebelezhet be a hazai szuperbank

Így cselekedtek a bankok a személyi kölcsönöket illetően

Az OTP Bank szintén a fogyasztóbarát személyi kölcsön feltételein módosított augusztus 1-től. 2-6,099 millió forint közötti hitelösszegnél 0,21 százalékponttal csökkent a kamat, 16,99 százalékra. A piacvezető bank egyébként már júniusban és júliusban is csökkentett a személyi hitelek kamatain, mind a fogyasztóbarát, mind a lakásfelújításra igényelhető kölcsönnél is.

Az Erste Bank a Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön feltételein változtatott, 2 hónap után újra. A választott futamidőtől és az igazolt nettó jövedelemtől függően 0,18-0,44 százalékponttal csökkent az ügyleti kamat, így az 17,02-17,62 százalék között alakul.

Július közepén a Cetelem a személyi kölcsönök kamatán változtatott. Igaz, eltérően tette mindezt: az alacsonyabb jövedelműeknek drágultak a hitelek, a magasabb jövedelműek viszont már jelentősen alacsonyabb kamattal kalkulálhatnak. 3 százalékponttal emelkedett a kamat azoknak, akik havi nettó 250 ezer forintnál kevesebb jövedelmet tudnak igazolni az igénylésnél, 250 000 és 400 000 forint közötti jövedelemnél pedig a kamat ugyanaz maradt. Az ennél magasabb jövedelemsávokban azonban kamatcsökkenés történt.

Ez is érdekelhet: Kaszálhatsz a lakáskiadással, de koppanhatsz hitelfelvételkor

És így a jelzálogok kapcsán

Hitelfelvev\u0151k a bankban

Fotó: Shutterstock

Az MBH Bank július közepén még emelt a kamatokon, az igazolt nettó jövedelemtől függetlenül 0,50-0,70 százalékponttal.

A Raiffeisen Bank az elmúlt két hétben kétszer is hozzányúlt a kamatokhoz. Július 17-én egységesen 0,20 százalékponttal csökkentett a jelzáloghitelek kamatain, így azok 9,84 százalékra csökkentek. Ezután augusztus 1-jén is mérsékelt még a kamatot az alábbiak szerint:

  • fix 5 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleknél 0,34 százalékpontot;
  • fix 10 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleknél 0,09 százalékpontot;
  • fix éves kamatperiódusú jelzáloghiteleknél 0,49 százalékpontot.

Az Oberbank ugyanez:

  • az 5 éves kamatperiódusú és fix 5 éves futamidejű hiteleknél 0,80 százalékpontot,
  • a 10 éves kamatperiódusnál és fix, maximum 10 éves futamidőre felvett lakáshiteleknél 0,70 százalékpontot,
  • a fix kamatozású, 10-15 év közötti futamidőre felvett kölcsönöknél 0,76 százalékpontot.

Az ügyleti kamat a hitelcéltól függően 9,25 és 12,15 százalék között van, az olcsóbb hitelek értelemszerűen a lakáscélúak, a drágábbak pedig a szabad felhasználású jelzáloghitelek.

Az OTP Bank utoljára júliusban nyúlt a jelzáloghitelek árához, akkor a szabad felhasználású jelzáloghitelek kamatát csökkentette általánosan 0,50 százalékponttal.

A K&H Bank szintén a jelzáloghitelek kamatán csökkentett augusztustól. A zöld hitelcélra felvehető lakáshitelek kamatát, – amely függ az igazolt jövedelemtől és a felvett hitelösszegtől – 0,33-0,48 százalékponttal mérsékelte, valamint ugyanígy tett a hitelkiváltásra felvehető kölcsönnel és a Minősített Fogyasztóbarát lakáshitellel is. A kamat így egységesen 10,41-10,46 százalék között alakul – írja a Bank360.

Ne hagyd ki!