13 százalék a jegybanki alapkamat a Monetáris Tanács friss döntése nyomán
Fotó: Shutterstock

Emelkedhetnek a lakáshitelek törlesztői az MNB döntése miatt

Megemelte a Magyar Nemzeti Bank az alapkamatot, ami a banki kölcsönök további drágulását hozhatja. Számottevően emelkedhetnek az átlagos lakáshitel törlesztőrészletei is. Mutatjuk, hogy mennyivel!


Alapkamatot emelt a jegybank

Ahogyan arról írtunk, a piac legfeljebb 100 bázispontos emelésre számított, azonban a Monetáris Tanács 125 bázisponttal, 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a héten. A jegybank ezzel lezárta az eddigi 16 hónapos alapkamat-emelési ciklust.

Az alapkamat emelkedésére eddig folyamatos hiteldrágításokkal válaszoltak a pénzintézetek. A Bank360 megjegyzi, hogy valószínűleg ez most sem lesz másképpen.

Így állnak itthon a hitelkamatok

Az eddigihiteldrágítások miatt manapság szinte kizárólag 8 százalék feletti teljes hiteldíj mutatóval (THM-mel) lehet jelzálogkölcsönhöz jutni, de gyakoriak a 10 százalék feletti THM-es ajánlatok is. A személyi kölcsönök jelenleg 14 százalék körüli THM-ről indulnak, viszont a nagybankoknál találni 16-20 százalékos értékeket is.

A portál példaszámításai alapján amennyiben egy bank a 1,25 százalékos alapkamat-emelésre 0,5 százalékos hitelkamat-növeléssel válaszol, annak is számottevő következménye lehet a lakáshitelekre.

Ha egy igénylő jelenleg 300 ezer forintos nettó fizetéssel 20 millió forintos hitelt akar felvenni, akkor az olcsóbb ajánlatok között például 8,3 százalékos THM-et kap. Ennek havi törlesztőrészlete 167 ezer forint. Ha a 0,5 százalékos kamatemelés nyomán 8,8 növekszik a THM, akkor már 172 ezer forint lesz a havi törlesztés. Egyszázalékos hitelkamat-emelésnél 10 ezer forint lenne a különbség

- írja a portál.

Jelenleg 14 százalék alatti THM-mel is kapható személyi kölcsön. Például 13,60-as THM-mel egy 2 millió forintos személyi hitel 48 hónapos futamidővel és 300 ezer forint nettó bérrel 53 472 forint havi törlesztővel igényelhető. 14,10 százalékos THM-mel azonban 53 913 forintra emelkedik az összeg. Viszont, ha egy bank teljesen érvényesíti az alapkamat-emelést, akkor 54 ezer forint fölé nőhet a törlesztés.

A bankok nem érdekeltek a hitelek árának az egekbe szökésében, hiszen ha túl drágák a hitelek, akkor kevesebbet vesznek fel belőlük. Azonban a jegybank friss döntése miatt valószínűleg lépni fognak, hiszen jelentősen emelkedett az alapkamat. A válaszreakciójuk azonban akár hetekig húzódhat.

Ne hagyd ki!