Húszezer forintos bankjegyek négy kötegben
Fotó:123RF

Itt az olcsó hitel mikrocégeknek, mutatjuk a részleteket

A mikrovállalkozások beruházási céljait segítő új hitelkonstrukció indult el a Széchenyi Kártya Programban.


Beruházási hitel

A Széchenyi Mikrohitel GO! hitelkonstrukció elindulását az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára jelentette be. György László elmondta: a vállalkozói visszajelzések alapján az látszik, hogy a mikrovállalkozások a bankoktól nehezen kapnak beruházási hitelt, ezért kell biztosítani számukra az igényeikhez leginkább illeszkedő, gyorsan és könnyen felvehető, jól hasznosuló forrást.

Max 50 millió forint vehető fel

Krisán László, a Széchenyi Kártya Programot működtető Kavosz Zrt. vezérigazgatója részletezte az új konstrukció főbb jellemzőit. Ezeket pontokba szedtük:

  • széles beruházási célra lehet fordítani
  • legfeljebb 9 alkalmazottal dolgozó vállalkozások maximum 50 millió forintot vehetnek fel
  • akár 10 éves futamidőre vehető fel
  • évi fix 0,5 százalékos kamat az egész futamidőre
  • nem bankokon, hanem a programhoz csatlakozó pénzügyi vállalkozásokon keresztül fogják forgalmazni,
  • a hitelhez 10 százalék önrész kell
  • akár kezdő vállalkozás is igényelheti
  • 2 év türelmi időt is lehet kérni.

A Kavosz vezérigazgatója részletezte, hogy a kormány a Széchenyi mikrohitelhez kamattámogatást, kezelési költségtámogatást, kezességi díjtámogatást ad, és vállalta, hogy a piaci kamatkörnyezet változása esetén is marad a 0,5 százalék évi fixkamat a teljes futamidő alatt. A hitelt folyósító pénzügyi vállalkozás a futamidő elején egyszeri 1 százalékos szerződéskötési díjat kérhet.

A nyáron öt hitelterméket vezettek be

György László felidézte, hogy 2021. július 1-jétől a magyar vállalkozásokat segítő öt új hitelterméket indítottak útjára Széchenyi Kártya Program GO! néven, amelyet az elmúlt három hónapban 3400-nál több vállalkozás vett igénybe mintegy 91 milliárd forint értékben. Ezekről a termékekről itt és itt írtunk.

Ne hagyd ki!