Változások a Széchenyi nevét viselő,  kkv-kat támogató programban
Fotó: Shutterstock

Megújul a Széchenyi Kártya Program, ezek az új feltételek

A kormány a június 16-i ülésén a háborús gazdasági helyzetre való tekintettel áttekintette a kkv hitelpiac helyzetét, valamint megvizsgálta a Széchenyi Kártya Program eddig elért eredményeit, és döntött a Program folytatásáról, írja közleményében a gazdaságfejlesztési miniszter. Mutatjuk a részleteket.


A lényeg

A megújult Széchenyi Kártya Program fix kamatozású, legfeljebb 3,5 százalékos hitelei 2022 júliusától év végéig érhetőek el országszerte. A Program keretében elérhető hiteltermékek racionalizálásra és összevonásra kerültek a hitelcélok változatlansága mellett.

A kormány elkötelezett abban, hogy a háború okozta gazdasági nehézségek ellenére is támogassa a magyar családokat és a hazai vállalatokat. A kis- és középvállalatok hazánk gazdasági gerincét alkotják és több százezer család megélhetését biztosítják, ezért hiteloldali támogatásuk kulcsfontosságú. Ezt a gazdaságpolitikai célt a kkv-finanszírozás feltételeinek javításán keresztül kamattámogatás és hitelgarancia nyújtásával tudja segíteni a kormány, olvasható az MTI OS felületén közzétett közleményben.

A 2002-ben elindított Széchenyi Kártya Program mára a mikro-, kis- és középvállalkozások legsikeresebb támogatott hitelprogramjává vált, a Program indulása óta a hazai kkv-szektor 390 ezer db szerződött hitelügylet mellett több mint 4 600 milliárd forint kedvezményes finanszírozási forráshoz jutott. A Széchenyi Kártya Program keretében felvett hitelállomány jelenleg a kkv szektor hitelállományának már a 13 százalékát adja, miközben kkv szektor hitelei mögött 39 százalékban jelenik meg kezesként a Garantiqa.

A kormány által támogatott Széchenyi Kártya Program új konstrukciói a kabinet gazdaságstratégiai céljaival összhangban a piacihoz képest lényegesen alacsonyabb, legfeljebb 3,5 százalékos kamattal kiszámítható kereteket biztosítanak a kkv-szektor finanszírozásához és működéséhez, segítve ezzel a vállalkozások versenyképességének javítását és a munkahelyek megtartását

- olvasható a közleményben.

A Széchenyi Kártya Program 2022 júliusától év végéig országszerte a Széchenyi Kártya Program eddigi hiteleihez hasonlóan a területi kereskedelmi és iparkamarák, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a KAVOSZ Zrt. regisztráló irodáiban érhetőek el.


The Conversation

Ne hagyd ki!