Okostelefon képernyők piros és kék ruhákkal
Kép: iOS 16

Ősszel ezek az újdonságok jönnek az Apple-nél

Az Apple éves fejlesztői konferenciáján bemutatta következő generációs mobilszoftverét, az iOS 16-t. Ez lehetővé teszi az iPhone záróképernyőjének testre szabását, elmélyíti az okostelefon autós integrációját, és új funkciókat ad az iMessage-hez.Az újítások a felhasználók számára ősszel lesznek elérhetők.

Átalakított iMessage, záróképernyő és értesítések

Az iMessage-ben a felhasználók képesek lesznek elküldött üzeneteket szerkeszteni vagy visszavonni, illetve üzeneteket olvasatlanként megjelölni. A cég szerint ezek voltak a leggyakrabban hiányolt opciók.

Az iPhone-használók widgeteket tudnak majd a záróképernyőhöz adni, így egy szempillantással információhoz juthatnak majd például az időjárásról, élő események nyomon követéséről vagy sportmérkőzések aktuális állásáról – bármiről, amit kiválasztanak. A szoftver személyesebb háttérképek használatát teszi lehetővé a záróképernyőnél.

CarPlay 

A CarPlay legújabb verziója tele lesz az iPhone által kontrollált, személyre szabott widgetekkel, vagyis jobban a felhasználó képére alakítható. Emellett az autó összes képernyőjén futni fog.

Új fizetési mód, egészség

Az iOS felhasználók az Apple Payen nyolc hetes részletfizetési lehetőséget kapnak az Egyesült Államokban, hasonlóan a „vidd most, fizess később” szolgáltatáshoz.

Az egészségügyi appok fejlesztése továbbra is kiemelten fókuszálnak. Az Apple Watch hamarosan kijelzi a pulzusszám-zónákat, és a futás lépéseinek adatait. Alvás nyomonkövető jelzi majd, a felhasználó mikor merül mély- illetve felületes alvásba. Az új gyógyszerapp pedig figyelmezteti a felhasználót a gyógyszerbevételre, egyben rögzíti és elmagyarázza a gyógyszerek használatát.

Új MacBook és M2 chip

Bár az eseményen a szoftverekre fókuszáltak, az Apple tett néhány hardverre vonatkozó bejelentést is.

Bemutatták a vékonyabb, könnyebb és gyorsabb MacBook Airt, amelynek központi szereplője az Apple M2-es processzora. A 13,6 inches gép támogatja a MagSafe-töltést, beépített kamerája pedig a korábbi modell felbontó képességének a duplájával bír. A 8 magos CPU-val az Apple közlése szerint az M2 18 százalékkal jobb teljesítményre képes, mint a korábbi M1 processzor.

Az új, 13 inches MacBook Prókban az M2 processzor része egy 10 magos GPU is. Ez 25 százalékkal jobb grafikai teljesítményt tesz majd lehetővé.

The Conversation

Ne hagyd ki!