Az Unatkozó Majmok Jacht Klubjának egyik tagja

Az Unatkozó Majmok Jacht Klubjának egyik tagja

Fotó: Shutterstock

Csúnyán beszólt Bill Gates a kriptósoknak

Bill Gates néhány erős kijelentéssel ismét bizonyította, hogy nem rajongója a kriptovalutáknak és az NFT-knek.

A Microsoft társalapítója szerint a kriptovaluta és az NFT (non-fungible token=nem helyettesíthető zseton) egyaránt száz százalékig a „nagyobb bolond elméletén” alapszik.

Nem bolond, ha van nagyobb bolond

A milliárdos a nagyobb bolond elméletével arra a tőzsdei jelenségre utalt, amikor a befektetők tudnak pénzt csinálni értéktelen vagy túlárazott részvényekből is, ha elég (náluk nagyobb bolond) ember van, aki náluk is többet hajlandó adni értük.

Gates azzal viccelődött, hogy

„majmokról készült méregdrága digitális képek hatalmasat lendíthetnek előre a világon”,

amellyel a Bored Ape Yacht Club elnevezésű NFT-kollekcióra utalt. (kb. Unatkozó Majmok Jacht Klubja)

Az NFT-k olyan zsetonok, amelyek nem cserélhetők fel egymásra. Gyakran úgy tartják őket számon, mint digitális vagyonok – például művészeti gyűjtemények - tulajdonjogának bizonyítékait.

Kritikusai szerint viszont az NFT-k túlhájpoltak, és környezetvédelmi szempontból is károsak, hiszen a kriptovalutákkal való kereskedés erősen energiaigényes. Sok NFT az ethereum, a második legnagyobb token hálózata köré épül.

Ódivatú befektetések 

A milliárdos leszögezte, hogy nem utazik kriptóban, az ódivatú befektetések kedvelője.

Olyan vagyoni kategóriákhoz vagyok szokva, mint egy farm, ahol van termelési eredmény, vagy egy cég, termékeket állítanak elő

- tette hozzá.

Gates korábban is megfogalmazta már kétségeit a kriptóval kapcsolatban. Egy 2021-es interjúban kifejtette: az egy dolog, hogy Elon Musk és a Tesla bitcoinba fektet be, de ez nem jelenti azt, hogy az átlagos befektetőknek követniük kell a példát.

Azt hiszem, azok az emberek kapcsolódnak be ezekbe a mániákba, akiknek nincs annyi költeni való pénzük. Nem vagyok optimista a bitcoinnal kapcsolatban

- mondta akkor.

Szavai manapság beteljesült próféciának hatnak, ha elolvassuk ezt a cikket.


The Conversation

Ne hagyd ki!