Az nem mehet tovább, hogy Európa külföldre hordja a szemetét!
Fotó:123RF

Mindenki takarítsa el a maga szemetét! Nem is olyan egyszerű

Az Európai Zöld Megállapodás célja az, hogy az EU 2050-re karbonsemlegessé váljon, amiben fontos szerep jut a hulladék feldolgozásának. A Nemzetközi Újrahasznosító Iroda azonban figyelmeztette a döntéshozókat, hogy a hulladék EU-n kívülre szállításának korlátozása maga alá temetheti Európa fémhulladék újrahasznosító üzletágát – írja a Reuters.


Bolygónk egészsége Európa jövőjének záloga. Az előttünk álló éghajlati és környezeti kihívások azonnali és határozott választ igényelnek- áll az Európai Zöld Megállapodásban. A fenntarthatóság szellemében az Európai Bizottság (EB) egy olyan javaslattal állt elő, amely szerint minimálisra kellene csökkenteni az ipari és lakossági hulladékok unión kívüli exportját. A szakemberek azzal indokolták a javaslatot, hogy a célországok jelentős része nem bajlódik az újrahasznosítással, így végső soron a természetben köt ki az európai hulladék. A környezetvédelem fontos eszköze az újrahasznosítás, és mivel az EU-n belül könnyebben ellenőrizhető a hulladékfeldolgozás, nem szabad más országokra bízni a folyamatot. Az elgondolás nagyszerű, de nem ilyen egyszerű a kép. A Nemzetközi Újrahasznosító Iroda (BIR) szerint a hulladék-export betiltása akkora felhalmozódást eredményezne, amivel már nem tudna megbirkózni az iparág.

Aggasztó jövőkép

Murat Bayram, a European Metal Recycling képviselője komoly kritikával illette az EU stratégiáját a BIR éves újrahasznosítási konferenciáján. Szerinte sok buktatója van annak a megközelítésnek, ha egyetlen, egységes stratégiát akarnak ráerőltetni a szektor összes szereplőjére.

A fémipari szereplők azzal érveltek, hogy az export betiltásával rengeteg hulladék halmozódna fel, aminek feldolgozására nincs elég kapacitás a kontinensen. Ennek következtében a jó minőségű, valóban újrahasznosítható ipari fémhulladékokat szinte lehetetlen lenne elkülöníteni a silány minőségű szeméttől.

Az EU környezetvédelmi szóvivője elmondta, hogy az Európai Bizottság nem tervez általános tilalmat bevezetni a hulladék-exportra. A rendelet azt biztosítaná, hogy az EU ne terjessze ki a hulladékával kapcsolatos problémáit más országokra.

Ross Bartley, a BIR környezetvédelmi és kereskedelmi igazgatója a hulladékszállítás lerosszabb forgatókönyvéről beszélt a Reuters-nek. Az indokolatlan exporttilalmak növekedése, illetve technikai akadályok felállítása véleménye szerint ellehetetlenítené a hulladékkiszállítási folyamatokat. A döntéshozók azzal adnák meg a kegyelemdöfést a szektornak, ha ugyanazokat a vállalati feltételeket követelnék meg az EU-n kívüli cégektől, mint az Unión belüliektől.

Mennyi az annyi?

Az Eurostat elemzése szerint az EU 2020-ban 32,7 millió tonnányi hulladékot exportált unión kívüli országokba. Ez 2004-hez viszonyítva 75 százalékos növekedést jelent. A legnagyobb befogadónak Törökország bizonyult, ide 13,7 millió tonnányi szemetet szállított az EU. Törökországot követi sorban India (2,9 millió tonna), az Egyesült Királyság (1,8 millió tonna), Svájc (1,6 millió tonna), Norvégia (1,5 millió tonna), Indonézia és Pakisztán (1,4-1,4 millió tonna).

A fémhulladékok a teljes export 53 százalékáért feleltek. Tavaly közel 17,4 millió tonna fémhulladékot szállított ki az EU a kontinensről.

A hulladékszállításról szóló törvényjavaslatok sorsáról év végén döntenek.

Ne hagyd ki!