Sokan használják rosszul a mosógépet, a hűtőt és a mosogatógépet
Fotó: Shutterstock

6 tévhit a mosógép, a hűtő és a mosogatógép használatáról

Számos esetben helytelenül használjuk ezeket a gépeket. Az LG Magyarország ezért egy országos kutatásban járt utána annak, hogy melyek az ezeket a gépeket övező legjellemzőbb tévhitek Magyarországon. Az eredményeket az LG háztartási elektronikai üzletágának szakértője, Kékesi Martin ismertette a profitline.hu-n.


1.Tízből hat magyar a mai napig elöblöget minden edényt és tányért a mosogatógépbe helyezés előtt

Sokan csak néhány naponta indítják el a mosogatógépet, és nem szeretnék, ha addig a szennyeződések ráragadnának az edényekre. A tányérokon maradt ételmaradékokat azonban elég egy suhintással letakarítani, utána nyugodtan a mosogatógépbe helyezhetők, hiszen egy rendszeresen karbantartott készülék szűrője felfogja ezeket a szennyeződéseket – természetesen nem szabad elfeledkezni a szűrő rendszeres és alapos tisztításáról sem – mondja Kékesi Martin.

2. A magyarok több mint fele szerint a hűtőszekrény rekeszei csak rendszerezési funkciót töltenek be

Korábban ez valóban így volt, ám a Total No Frost rendszerű hűtők megjelenésével – amik folyamatosan keringetik a levegőt a készülékben a páralecsapódás elkerülése érdekében – a páramentes környezetben idő előtt kiszáradhatnak a készülékben tárolt zöldségek, gyümölcsök.

Ezért töltenek be nagyon fontos szerepet a korszerű hűtőszekrény speciális tárolórekeszei, hiszen azok a funkciójuktól függően különböző módon segítenek az élelmiszerek frissességének megőrzésében.

3. A magyarok több mint harmada szerint csak telepakolt mosógépet érdemes elindítani

Sokan azt gondolhatják, hogy így időt és energiát, azaz pénzt spórolnak, de ez a mai korszerű készülékeknél már koránt sincs így. Rengeteg mosógépben található úgynevezett súlydiagnosztika, ami a ruhatöltet mennyiségéhez igazítja a mosási program hosszát, a felhasznált víz és – optimális esetben – mosószer mennyiségét is. Így értelemszerűen kevesebb ruhánál rövidebb, többnél pedig hosszabb mosást indít. Másrészt, ha nagyon telerakjuk a mosógép dobját ruhákkal, akkor a rendszer nem tudja azokat kellő hatékonysággal átmozgatni, így a textíliák sem tisztulnak meg megfelelően. Azért, hogy ezt elkerülhessük, érdemes az „ökölszabályt” alkalmazni: maximum annyi ruhát pakoljunk a gépbe, hogy a töltet teteje és a dob felső része közé még beférjen az öklünk.

4. A magyarok több mint negyede vallja, hogy minél hidegebb a hűtő belül, annál tovább eltarthatók benne az ételek

Ez a feltételezés igaz a mélyhűtőre, de csak részben igaz a hűtőszekrényre. Valójában a hűtő esetén nincs egyenes összefüggés a minél alacsonyabb hőmérséklet és az eltarthatóság közöttt, ráadásul sok élelmiszernek nem is tesz jót a túlzott hideg, például a gyümölcsök, zöldségek rövid időn belül megfonnyadnak a nagy hidegtől. Rendkívül fontos a frissesség megőrzése szempontjából ugyanakkor, hogy a hőmérséklet ne ingadozzon.

5. A kézi mosogatás a magyarok negyede szerint víztakarékosabb és energiahatékonyabb a gépi mosogatásnál

A készülékek egy ciklus alatt körülbelül 11-14, takarékos üzemmódban akár mindössze 9 liter vizet használnak el. Ezzel szemben kézi mosogatáskor, ha csak 3 percig folyatjuk a vizet, már elérjük a 9 litert.

6. Magasabb hőfokú mosás egyenlő tisztább ruha – állítja a magyarok közel negyede

A mai mosószerek már 30-40 fokon is hatékonyan képesek megtisztítani a ruhákat, másrészt a hétköznapi mosások túlnyomó többségénél nincs szükség fertőtlenítésre. Ráadásul a ma használatos textíliák anyaga sokkal inkább roncsolódik a forró vizes mosástól, így érdemesebb az alacsony hőfokú mosóprogramok közül választani. Nem mellesleg ezzel a villanyszámlát is kordában tarthatjuk.

A teljes cikket ITT találod.


Ne hagyd ki!