Egyes termékekből hiány lépett fel, annyira pörög a háztartási gépek piaca
Fotó: Shutterstock

Ezek a készülékek fogyaszthatják a legtöbb áramot otthon

Hazánkban is pörög a háztartásigép-piac, ami leginkább a nemzetközi energetikai problémáknak tudható be. Egyre jelentősebb a lakossági igény az energiatakarékos készülékekre. Mutatjuk, mely berendezések fogyaszthatják a legtöbb áramot a háztartásokban.


Energetikai problémák is hajtják a háztartási gépek piacát

Jellemzően akkor vásárolnak a magyarok új háztartási gépeket, amikor a korábbi elromlott, vagy új otthonba költöznek. Ezért előfordul, hogy a legtöbb energiát fogyasztó készülékek 10-20 évig használatban maradnak.

Szalai Dávid, a téma szakértője, a Sell szaklap főszerkesztője a VG-nek elmondta, hogy emellett a keresletet hajthatják az energiafogyasztási és a fenntarthatósági kérdések is, valamint az igény a korszerű, nagyobb tudású készülékekre.

Az energiafogyasztás csökkentése olyan trend, ami az energiaválság, az emelkedő energiaárak kapcsán sokkal inkább előtérbe került, mint eddig

- jelentette ki Szalai Dávid.

Egy tavalyi kutatás szerint a vásárlók 12 százalékát nem vagy nem jelentősen befolyásolja a háztartási gépek energiafogyasztása. Tudatosan energiatakarékos gépet 46 százalék választ, ha a készülék egyébként megfelel a legfontosabb elvárásainak. Az energiaárak növekedése a tudatos vevők 62 százalékát befolyásolja. Közülük 54 százalék nemcsak az energiafogyasztást, hanem az egyéb környezettudatossági szempontokat is figyelembe veszi.

A szakember elmondta, elsősorban a hűtők, a mosógépek, a fagyasztók és a bojlerek a háztartások legnagyobb energiafalói. A legjelentősebb energiafogyasztási különbségek a hűtőszekrények között lehetnek, ahol háromszoros eltérés is előfordulhat. Viszont a mosó- és mosogatógépeknél legfeljebb másfélszeres a fogyasztásbeli eltérés.

Fagyasztóhiány Magyarországon

Egyébként a rezsirendszer átalakításának a bejelentése után egyetlen hónap alatt 64 százalékkal emelkedett az újonnan értékesített fagyasztóládák és fagyasztószekrények száma az eMAG kiskereskedelmi portálon hazánkban. Ekker Róbert, az oldal háztartási kis- és nagygép üzletágának vezetője elmondta, hogy a nyáron indult, de még mindig kitart a kereslet-növekedés ezen készülékekre. Mostanra pedig oda vezetett, hogy hiány alakult ki a legnépszerűbb modellekből. Azonban más fagyasztótípusok továbbra is vásárolhatók.

Becsléseink szerint akár 25-30 százalékkal több fagyasztót is értékesíteni lehetett volna Magyarországon, ha bizonyos típusokból nem akadozik az ellátás

- nyilatkozta Ekker Róbert.

A szakember is a kereslet-növekedést a rezsicsökkentés bejelentését követő nagyobb spórolási hajlandósággal magyarázza. Sokan vásároltak korszerűbb gépeket, és az olcsóbban megvett és lefagyasztott árstopos élelmiszerek is mérsékelhetik a kiadásokat, valamint az rendkívül gyorsan emelkedő infláció miatt felmerülő többletköltségeket.

Ne hagyd ki!