Kávécserje piros terméssel zöld levelekkel

Beletelik pár lépésbe, mire ez a csészédben gőzölög

Fotó: Shutterstock

Mennyire fenntartható a reggeli kávéd?

Egy csésze forró kávé a tökéletes napindítás milliók számára, de ritkán gondolunk rá, mennyi munka van mögötte, mire az asztalunkra került, és még ritkábban arra, hogy mennyire fenntartható ez a folyamat.


A kávé előállítása számtalan munkaerőigényes lépésből áll, kezdve a kávécserje nevelésétől a szüretelésen és pörkölésen át a darálásig. Mint minden ipari folyamathoz, gyakran ehhez is nagy földterületre, sok vízre és energiára van szükség.

Nagyító alatt

A klímaváltozás tapasztalható jelei miatt egy ideje növekvő figyelem övezi a kávétermelés fenntarthatóságát is, így a világ legnagyobb kávéforgalmazó cégei is foglalkoznak a kérdéssel.

Változtatnunk kell a fejlesztési modellen – mondta Andrea Illy, az olasz Illycaffe elnöke, amellyel a hosszú idő óta használatos extraktív, vagy kivonó, kitermelő modellre utalt.

A davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén általánosságban szólva elismerte, hogy a jelenlegi szisztéma kimeríti a természeti erőforrásokat, és „végtelen mennyiségű maradványt” hagy maga után. Ezek felhalmozódva

szennyezik a bioszférát, és idővel megakadályozzák annak regenerálódási képességét.

Körkörös gazdálkodás

Andrea Illy szerint egy „bio-utánzó” modellt kell létrehozni, amely a természet működését venné alapul, és kizárólag megújuló energiaforrásokat, például napenergiát használna. Hozzátette, hogy nemcsak az energia típusáról van szó, hanem egy sokkal nagyobb, ökológiai léptékű változtatásról.

Ezzel egy körkörös gazdálkodás lehetőségét vázolta fel, amelyet az elmúlt években egyre nagyobb figyelem övez. A cégek keresik annak módját, hogyan lehetne csökkenteni a termelődő hulladékot és elősegíteni az újrafelhasználást minden szinten.

A körkörös gazdaság témájában itt írtunk arról, hogy a Miskolci Egyetem kutatói a mezőgazdasági műanyagfólia-hulladék újrahasznosításán dolgoznak. Olyan eljárást fejlesztettek ki, amellyel folyékony üzemanyag állítható elő.

Itt 3 tippet találsz arra, hogy kihozd a maximumot a reggeli kávédból, itt pedig 5 remek pótszert, amivel helyettesítheted a kávédat, ha a körforgásos gazdaságra való átállás nem lenne sikeres.

Ne hagyd ki!