Rengeteg műanyag hulladék keletkezik a mezőgazdaságban
Fotó: Shutterstock

Enyhülhet a magyar mezőgazdaság egyik szemetes problémája

Magyarországon évente több ezer tonna hulladék keletkezik mezőgazdasági műanyagfóliákból. Kutatások folynak arról, hogy mit lehet kezdeni a feleslegessé vált anyagokkal, a kormány pedig gyűjtőpontokat épít ki az országban a fóliahulladáknak.


Rengeteg szemét képződik a mezőgazdasági fóliák miatt

Óriási mennyiségű mezőgazdasági műanyagfóliát használnak a hazai gazdaságok. Éves szinten nagyjából 10 ezer tonna hulladék keletkezik a fóliák miatt. Ennek a begyűjtésére és újrahasznosítására korábban nem volt lehetőség. Olyan is előfordult, hogy a csomagolóanyagokat illegálisan rakták le, ami jelentős terhelést jelentett ez a környezet számára.

A kormány még 2020-ban hirdetett meg egy pályázatot, amelyben 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított száz darab speciális gyűjtőkonténer kihelyezésére az országban. Ezek kiépítése jelenleg is zajlik – írja a kormány.hu.

„A gyűjtési rendszer olyan innovációra épül, melynek révén, úgynevezett száraz agglomerálásos eljárással a fóliahulladékból olyan alapanyagot gyártanak, amelyből a mindennapokban, így a mezőgazdaságban is rendszeresen használt eszközök készülnek”

– mondta a napokban Nagy István agrárminiszter. Hozzátette továbbá, hogy részben a körforgásos gazdaság kiépülése érdekében olyan egyedülálló szabadalmi technológiát használó üzemek is létesülhetnek az országban, amelyek képesek lesznek fogadni ezeket a műanyagfóliákat.

Műanyagfóliából üzemanyag

Egyebek között a mezőgazdasági műanyagfólia-hulladék lehetséges felhasználásán a Miskolci Egyetem kutatói is dolgoznak. Kecsmár Gergő hallgató és Dobó Zsolt szakami főmunkatárs például olyan eljárást fejlesztettek ki, amellyel képesek folyékony üzemanyagot előállítani bizonyos műanyagokból. A folyamat során keletkezett gázmelléktermék fűtőértéke pedig 40 százalékkal magasabb, mint a lakossági földgázé. A kutatásukkal korábban a K&H Csoport fenntartható agráriumért pályázatán is sikereket értek el.

„A K&H csoport minden évben ösztöndíj-pályázatot hirdet a magyarországi agrárképzést folytató egyetemek és főiskolák alap-, mester- és PhD képzésben résztvevő hallgatói számára. Az ösztöndíj célja, hogy anyagi támogatással segítse az agrárágazat egészségesen fenntartható, hosszútávú fejlődését szem előtt tartó hallgatók tanulmányát, kutatómunkáját. A kiírás három kategóriájában összesen maximum nyolc pályázat nyer ösztöndíjat. A munkámmal megoldást akarok nyújtani például az agráriumban nagy mennyiségben felhasznált műanyag csomagolóanyagok körkörös gazdasági modell szempontjait figyelembe vevő újrahasznosítására”

nyilatkozta korábban a Napi.hu-nak Kecsmár Gergő hallgató, aki a technológia más előnyeiről is beszámolt.

„A már meglévő műanyaghulladékoknak az általam felvázolt innovatív újrahasznosításával jelentősen csökkenthetjük a környezetterhelés mértékét, a már fel nem használható műanyaghulladékokból értéket lehet teremteni, és bizonyos esetekben a kapott üzemanyagok jobb tulajdonságokkal bírnak, mint a jelenleg piaci forgalomban kaphatók, például egyes esetekben kisebb fogyasztást lehetett elérni, amely relatív kisebb károsanyag-kibocsátással is párosul. A műanyag hulladékok összegyűjtése, előkészítése és felhasználása, tehát a műanyagból készült üzemanyag előállítása, pedig új munkahelyek megteremtését teszi lehetővé, ami hátrányos kistérségek esetében minimális szakképzettség melletti munkavégzést tenne elérhetővé”

– mondta korábban a fiatal kutató.

Ne hagyd ki!