A kiszáradt, kicsi fákat jobb eltüzelni

Üdítőitalok gyártásához használják fel a nagyméretű karácsonyfákat Észtországban.


Az ünnepek elmúltával rengeteg fenyő landol az utcán a balti államban is. Egy részük viszont a Saaremaa szigetén fekvő családi cég udvarára kerül- írja a Euronews.

Az üdítőital-gyártó fenyő ízesítésű tonikot készít a karácsonyfák ágaiból. A tűleveleket ledarálják, kardámommal és citromhéjjal ízesítik. A végeredmény egy különleges, édes-keserű ízű ital, némi karácsonyi hangulatú aromával.

A fenyőt jól ismerik itt az északi országokban. Évszázadok óta használjuk, ásványokban és vitaminokban gazdag, magas a C és D-vitamin tartalma. És persze, ezekben az időkben, amikor az emberek a járvánnyal küzdenek, erre egyre nagyobb az igény

– mondta az üzem vezetője, Tamro Virki.

A cég először három évvel ezelőtt készített tonikot, a település városházája előtt felállított karácsonyfából. A kisebb, szobai fenyőfák túlságosan kiszáradnak, ahhoz, hogy felhasználhassák őket az üzemben, az északi városok főtereit díszítő, nagyméretű fenyőfák viszont megtartják a nedvességüket. Egyetlen nagy fenyőfából mintegy tízezer liter üdítő készülhet.


Ne hagyd ki!