Lehet, hogy fenyvesek és karácsonyfák nélkül maradunk?
Fotó: Shutterstock

Meddig vehetünk még magyar karácsonyfát?

Végleg eltűnhetnek a magyar fenyvesek. Azonban nem csak nálunk vannak veszélyben, az egész kontinens tűlevelű erdőit veszélyek fenyegetik. Vajon lehet-e magyar termelésű karácsonyfánk a jövőben?Mi lesz veled karácsonyfa?

Kipusztulás fenyegetheti hazánk fenyveseit. A klímaváltozás miatt a magyar időjárás egyre kevésbé kedvező számukra. A helyzetet súlyosbítja, hogy idehaza az Alpokalját leszámítva nem őshonos a növény. A fenyőfákat csak a múlt században telepítették be gazdasági okokra hivatkozva – írja az Agrárszektor.hu.

A Magyarországon jelenlévő luc-, fekete-, ezüst- és a jegenyefenyők egészsége eddig sem volt kiváló, pusztán elviselték a helyi éghajlatot. Napjainkban azonban ott tartunk, hogy az egy fafajból álló fenyveseink java beteg és pusztul. Ennek egyik oka, hogy az elhúzódó aszályok jelentősen gyengítik az erdők „immunrendszerét”. Dr. Aszalós Réka erdőökológus, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa, a fák kisebb csoportokban való túlélésére azonban lát reményt – például parkokban, házak kertjeiben fennmaradhatnak a tűlevelűek. A nagyobb kiterjedésű erdőségek végét azonban több tényező is előre jelzi.

Előnyös ugyanis a mostani időjárás a lucfenyő nagy ellensége, a szúbogár számra, ami tovább rontja a fásszárú helyzetét. A korábbi egy-kettő helyett a kórokozónak mostanában négy-öt generációja is kifejlődhet egy évben. A kártevő azonban nem csak hazánkban, hanem egész Európában jelen van. A Kárpátokban egyre magasabb régiókban jelenik meg a meleg hatására. Ha ezt pedig összeadjuk az éghajlatváltozás következményeivel és egyéb károsító tényezőkkel, az igen borús képet fest az öreg kontinens tűleveleseinek a helyzetéről.

Óriási család

Rendszertanilag a fenyőfélék egyébként számos fajt magában foglaló rendet alkotnak. A tagjaik között van például az itthon is őshonos boróka vagy az erdei fenyő és a tiszafa. Az evolúció során egyébként a mérsékelt égövön a fenyőféléknek nagy kihívói akadtak, mégpedig a lombhullató, zárvatermő fák, amik ki is szorították az örökzöld tűlevelűeket a területről.

Azok a fenyőfajok maradtak fenn ezen régióban, amelyek jól bírtak a környezeti szélsőségeket, és olyan élőhelyeket is képesek voltak meghódítani, amit „ellenfeleik” nem. A luc- és a vörösfenyő kedveli a magasabb hegységek klímáját, elviseli a kemény fagyokat. Az erdei fenyő pedig ugyanúgy megél a fagyos Szibériában, mint a magyar Alföld száraz, homokos területein.

Ne hagyd ki!