Klímaváltozás: tényleg olyan nagy baj, ha kicsit melegebb van?
Fotó: Shutterstock

Klímaváltozás: tényleg olyan nagy baj, ha kicsit melegebb van?

Az éghajlatváltozást egyértelműen az emberi tevékenység okozta - ezzel a kijelentő mondattal zárult le a közelmúltban egy hosszú ideje tartó tudományos vita. De miért ekkora baj, ha kicsit melegebb van? Mit mond erre dr. Ürge-Vorsatz Diana klímakutató?


Nem én voltam - ezt üzente a természet

Az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testülete( IPCC) és a Cornell Egyetem közel 100 ezer klímatanulmányt elemzett. Az IPCC idén augusztusban hatodik alkalommal publikálta is jelentését: az ipari forradalom óta tapasztalt éghajlatváltozásért csak az emberi tevékenység felelős. A fosszilis tüzelőanyagok mértéktelen használata, az üvegházhatású-gázok kibocsátása és a környezetszennyezés okozza a felmelegedést. A Nobel-díjat is az éghajlatváltozás modellezéséért ítélték oda 2021-ben. Ebből tökéletesen látszik, hogy ha csak a természet tevékenykedett volna, nem alakulhatott volna ki a jelenlegi helyzet.

dr. Ürge-Vorsatz Diana klímakutató, az IPCC alelnökeFotó: Marjai János

Miért baj, ha kicsit melegebb van?

"A klímaváltozást legegyszerűbben úgy tudom szemléltetni, ha azt kérem gondoljunk magunkra - mondja dr. Ürge-Vorsatz Diana klímakutató, az IPCC alelnöke. Az egészséges ember átlag hőmérséklete 36,1 celsius fok, ez az úgynevezett termikus komfort, amikor szervezetünk megfelelő módon működik. Ha ez egy fokkal emelkedik már romlik a közérzetünk, ha másfél fokkal, akkor pedig még inkább. Ugyanez és úgyanígy történik földünk klímájával is. "A tudománynak van felelőssége abban, hogy nem értjük jól a jelenleg zajló folyamatokat - folytatja a klímakutató. A tudós elmodellezget és belesüllyed a saját kutatói világába, szakmai tudományos szaknyelven publikál. Ezen is szükséges változtatnunk."

Kölcsön, magas kamatokkal

"Sokáig abban a tévhitben éltünk, hogy kisebb változtatások is elegendőek lesznek és elég csak technológiai alapon gondolkodnunk. Például a szénerőműveket lecserélni megújuló energiaforrásra, vagy a közlekedésben az olaj alapú járműveket kiváltani, például elektromos alapúra. Mindez azonban nem elég! - hangsúlyozza Ürge-Vorsatz Diana. Egyrészt mert ezek a változások nagyon drágák, és nehéz gyorsan, nagy léptékben bevezetni őket, másrészt mert a probléma gyökere a túlfogyasztás. Az egész gazdasági rendszerünk egy folyamatosan növekvő fogyasztásra épül, napjaink gazdasági modellje akkor működik. Többet fogyasztunk, mint amennyit valójában megtermelünk, illetve amennyit a föld készletei lehetővé tesznek számunkra.

"A Föld erőforrásainak kölcsöneit a jövő generációk terhére használjuk el. Egészen bizonyos, hogy további más gazdasági-társadalmi-környezeti válságok robbannak ki majd, hiszen ebből a kölcsönből élünk. A Föld kölcsönéből."

Ürge-Vorsatz Diana "A klímaváltozásról - minden pozitív, negatív" című teljes előadása web-streaming formában október 25-től elérhető a Tudományos Stand Up műsorán.

Jegyvásárlás az online előadásra: https://tudomanyosstandup.hu/video/urge-vorsatz-diana-klimavaltozasrol-live

Ne hagyd ki!