A legnagyobb olajtermelő országban kellene először kezdődnie a változásoknak
Fotó: Shutterstock

Nagy ára van az éghajlatváltozás megfékezésének

Megfékezhető lehet a globális éghajlatváltozás, amennyiben a legfejlettebb országok 2034-ig leállnak az olaj és gáz használatával. A szegényebb államoknak erre valamivel több, de legfeljebb 28 évük lenne – állítja egy tanulmány.


Talán elkerülhetőek a pusztító változások

Ahhoz, hogy 50 százalékra csökkenjen annak az esélye, hogy gyökeresen megváltozik a bolygó klímája a következő évtizedekben, le kellene állítani a fosszilis energiahordozók használatát 12 éven belül a gazdagabb országokban, míg a szegényebbek esetében 2050-ig kellene, hogy bekövetkezzen ez a változás – írja a Reuters a Manchesteri Egyetem Tyndall Éghajlatváltozási Kutatóközpontjának Kevin Anderson professzor által vezetett kutatására hivatkozva.

„Óriási különbségek vannak az országok képességei között abban a tekintetben, hogy hogyan tudják leállítani az olaj- és gázkitermelésüket úgy, hogy közben fenntartják a gazdaságuk megfelelő működését és igazságos átmenetet biztosítanak a polgáraik számára”

– mondta a kutató. Kevin Anderson véleménye szerint azonban amíg a szegényebb országokat megtörné egy gyors átmenet, a gazdagabbak esetében ez a jólét fenntartása mellett hamarabb végbe mehet.

Sok a beszéd, kevés a tett

„Ez a tanulmány remek emlékeztető arra, hogy fokozatosan le kell állítania az olaj- és gáztermelést. A gazdag országokban kell ennek a leggyorsabban végbe mennie, úgy, hogy mindemellett igazságos átmenetet biztosítanak a munkavállalóik és a közösségeik számára”

- ezt már Christiana Figueres, a 2015-ös párizsi klímacsúcs felügyelője, volt ENSZ klímaügyi főképviselő mondta a kutatásról.

Anderson szerint azonban sok gazdag ország politikusai még mindig csak beszélnek a tettekről, de a gyakorlatban nem veszik komolyan a fosszilis energiahordozók méltányos kivezetését.

Tervekkel álltak elő a kutatók

A kutatást végző szakemberek egyébként konkrét tervvel is előálltak arra, hogyan tudnák 50 százalékra növelni annak az esélyét, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés ebben az évszázadban ne haladja meg a 1,5°C-ot:

  • A 19 legnagyobb olaj- és gáztermelő országnak 2030-ra 74 százalékkal kellene csökkentenie a kitermelését, majd 2034-re le kellene, hogy álljanak vele.
  • A 14 nagy kapacitású országnak 2030-ra 43 százalékkos csökkenéssel kellene kalkulálnia, 2039-ig pedig teljesen be kellene fejeznie a termelést.
  • A 11 közepes kapacitású országnak, 2030-ig 28 százalékkal kellene csökkentenie az olaj- és gáztermelést, valamint 2043-ig kellene leállítaniuk.
  • A 19 alacsony kapacitású országnak 2030-ig 18 százalékkal kellene csökkentenie a fosszilis energiahordozók kitermelését, valamint 2045-ig kellene befejezniük azt.
  • A 25 legalacsonyabb kapacitású országnak 2030-ig 14 százalékos csökkentéssel kellene számolni és 2050-ig kellene leállnia a termeléssel.

A kutatás szerint a szegényebb országoknak azonban ezekkel a határidőkkel is pénzügyi támogatásra lenne szükségük a súlyos gazdasági és politikai problémák elkerüléséhez.


Ne hagyd ki!