Egyre terjed hazánkban a vörös mocsárrák
Forrás: Shutterstock

Amerikából érkezett a hazai horgászok új ellensége

A Mexikói-öbölben honos vörös mocsárrák talált élőhelyet a Budapest környéki vizek mellett a dunai befolyókban is az elmúlt néhány évben. Horgászok, érdemes lesz vigyázni vele!


Elszaporodott hazánkban a mexikói vörös mocsárrák

Már nem csak a termálvizekkel kapcsolatban lévő élőhelyeken, hanem a Duna egyéb befolyóiban is találkozhatunk a vörös mocsárrákkal (Procambarus clarkii). A kutatók szerint a felszíni vizek mellett a felszín alatti csatornarendszerekben is megtelepedtek. A rákfaj nagy egyedszáma hatással lehet az élőhelyek fajkészletére, ökológiai állapotára, a meder és a partfalak, illetve a csapadékvizet elvezető hálózat állapotára is – írja a pecaverzum.hu.

Az élőlényt felelőtlen akvaristák terjesztették el hazánk vizeiben. Ezt a feltevést igazolhatja az a megfigyelés, hogy az országban egymástól távol eső helyeken is megjelentek az eredetileg a Mexikói-öböl édes- és brakkvizeiben őshonos vörös mocsárrákok. Az első hazai példányt egyébként a főváros központjában található Városligeti-tóban fogták még 2015-ben.

A Duna jelentős szakasza érintett

A rákfaj kiválóan alkalmazkodik a környezetéhez. Ennek is „köszönhető”, hogy napjainkra hazánk egyik leggyakoribb idegenhonos tízlábú rákfajává vált. Az urbanizált, termálvizes területekről kiindulva több természetes élőhelyen elterjed. A Duna közel 150 km hosszú szakaszához kapcsolódó vízrendszerben megfigyelték a jelenlétét.

A tavaly április végéig végzett halállomány-felmérés kimutatta a vörös mocsárrákot például a Hosszúréti-patakban is Budapest körzetében. További megfigyeléseik alapján a faj a Kőérbereki-tavak alatti patakszakasztól egészen a dunai torkolatáig előfordul.

A későbbiekben is számítani lehet a vörös mocsárrák terjedésére a főváros környéki vizekben. A rák megjelenése a Dunában honos kecskerák (Pontastacus leptodactylus) állományára is kockázatot jelent, hiszen a rákpestist (Aphanomyces astaci) terjesztő fajként megfertőzheti az ott élő populációt.


Ne hagyd ki!