A Google felveszi  harcot a képen látható szárazsággal
Fotó: Unsplash

A Google esővízzel öblíti a WC-ket a környezettudatosság jegyében

A Google friss jelentéséből kiderült, hogy 2019-ben hozzávetőlegesen 12,8 millió köbméter vizet használt fel az adatközpontjaiban működő számítógépek hűtésére. A cég bejelentette, arra fog törekedni, hogy 2030-ra 20 százalékkal több vizet tisztítson meg, mint amennyit felhasznál.Követendő példa

Ígéretet teszünk egy vízgazdálkodási célkitűzésre, amely szerint 2030-ra több vizet fogunk pótolni, mint amennyit felhasználunk, és támogatni fogjuk a vízutánpótlás biztonságát azokban a régiókban, ahol működünk. Ez azt jelenti, hogy a Google az irodákban és az adatközpontokban felhasznál vízmennyiség 120 százalékát fogja pótolni.

-olvasható a vállalat blogbejegyzésében, amelyet Kate Brandt fenntarthatósági vezető írt.

A vízpótlás az a folyamat, amelyben földalatti víztározókat töltenek föl a felszíni vizek segítségével. A cég tájékoztatta a Reuters-t, hogy egyelőre még nem követi nyomon az említett tevékenységet, de a plusz 20 százalékos terv célja, hogy a vízhiánnyal küszködő régiókat normális szintre állítsa vissza.

Miért van erre szükség?

A Google a legtöbb vizet arra használja, hogy az adatközpontjaiban működő számítógépeket lehűtse. Ezek a gépek tárolják és dolgozzák fel a keresési lekérdezéseket, a YouTube videókat és még sok egyéb adatot. Kiegészülve az irodaházakban dolgozó emberek vízigényével, a vállalat teljes éves felhasználása 12,8 millió köbméterre tehető. A cég létesítményei a világ számos pontján megtalálhatók. A tudósok is felhívták a nagyobb vállalatok figyelmét, hogy változtatniuk kell a működési folyamataikon, mert az éghajlatváltozás hatására egyre nagyobb problémát okoz az aszály és a szárazság.

Hogyan akarják elérni?

A Google egyebek között az alábbiakat tervezi megvalósítani:

  • kevesebb vizet fog használni az épületei működéséhez
  • segíteni fog a környezetében található víztározók fennatrtásában, kezdve a kritikus állapotban lévő területekkel
  • esővizet fog gyűjteni, amelyet az illemhelyek öblítésére fog felhasználni
  • eltávolítja a nagy vízigényű invazív növényeket
  • Dél-Kaliforniában WC-szivárgásérzékelőket telepít az alacsony jövedelmű háztartásokba, hogy csökkentse az elfolyást és biztosítsa a hibátlan vízáramlást a vízvezetékrendszerekben

Ambíciók, partnerek

A keresőóriás még tavaly szeptemberben jelentette be, hogy az épületeit 2030-ra teljesen karbonsemlegessé teszi. A Google nincs egyedül a célkitűzéseivel, egyebek között a Microsoft és a Facebook is hasonló terveket fogalmazott meg.

A Facebook 2020 szeptemberében azt a tájékoztatást adta ki, hogy 2030-ig megvalósítja a nettó zéró kibocsátást a teljes ellátási láncában, amelyet a saját egységeiben már sikerült elérnie. Ez azt jelenti, hogy a cég annyi üvegházhatású gázt bocsát ki, amennyit elnyel. Ráadásul immáron csak és kizárólag megújuló forrásokból nyeri ki a működéséhez szükséges energiát.

A Facebook a víz-helyreállítási projektjét már elindította Új-Mexikóban, Arizónában, Texasban, Utah-ban, Oregonban és Kaliforniában is. A cég egyebek között anyagilag támogatja a Colorado River Indian Tribes System Conversation projektet, melynek célja az Arizonia-i Mead-tó vízszintjének helyreállítása és megőrzése. Továbbá 70 ezer fa ültetését is finanszírozza, amelyek a 2018-as kaliforniai erdőtűzben elpusztult területeket fogják élettel megtölteni.

A vállalat az akciót hamarosan Írországba, az Egyesült Királyságba, Szingapúrba, Indiába és Mexikóba is ki fogja terjeszteni. A Facebook lépéseit a LimnoTech fenntarthatósági tanácsadó cég fogja ellenőrizni és értékelni. Az érdeklődők a Facebook éves fenntarthatósági jelentéséből ismerhetik meg a cég eredményeit.

Ne hagyd ki!